Zelný salát je opravdovým pokladem české kuchyně. Setkáváme se s ním nejen v domácích kuchyních, ale i ve vyhlášených restauracích. Tradiční varianta, kterou téměř každý jistě zná, je kyselý zelný salát. Ten se výborně hodí k vepřovému masu a jeho dochucení probíhá za pomoci kmínu, octa a cibule. Málokdo ale ví, že chutný a výživný zelný salát si můžeme připravit i ze zelí červeného.

Oproti bílému zelí je červené nejen barevně výraznější, ale také výživnější. Je bohaté na antioxidanty, které mají pozitivní účinek na naše zdraví a dokáží působit protizánětlivě. I červené zelí můžeme připravit několika způsoby, je chutné ve své kyselé i sladké verzi. Velmi často se na talíři vyskytuje v zimním období, protože díky své barvě a výrazné chuti má na tělo hřejivé účinky.

Ingredience potřebné na přípravu salátu z červeného zelí

  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce cukru
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic 10% octa
  • sůl a pepř

Postup na přípravu lahodného salátu z červeného zelí

  1. Zelí nastrouháme na struhadle na jemné nebo hrubé proužky, nebo ho nakrájíme nadrobno.
  2. Vložíme jej do mísy, kde jej dochutíme prolisovaným česnekem, cukrem, olejem a octem.
  3. Osolíme a opepříme podle chuti a vše pořádně promícháme.
  4. Takto připravený salát necháme dvě hodiny odležet, aby zelí změklo a chutě se spojily.
Obrázek receptu na zelný salát bez zavařování.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

Tip na závěr

Kulinářskou specialitou je moravský zelný salát, který v sobě kombinuje chuť kysaného (nebo čerstvého) zelí spolu s bylinkami, jablkem a mrkví. Připravit si jej ale můžeme i ze zelí červeného. Na tento originální pokrm potřebujeme: ½ hlávky červeného zelí, cibuli, jablko, 2–3 lžíce octa (nejlépe jablečného), 1–2 lžíce cukru, 3–4 lžíce rostlinného oleje, 1–2 lžíce nastrouhané mrkve, kmín, sůl a pepř. Červené zelí si nastrouháme a v míse smícháme s nakrájenou cibulí, nastrouhaným jablkem a mrkví. Směs dochutíme octem, cukrem, olejem, solí a pepřem. Můžete také přidat pár kapek citrónové šťávy pro zvýraznění chuti. Salát necháme odležet, aby se chutě spojily, a můžeme podávat. Ideálně doplňuje vepřové maso, pečenou kachnu nebo grilovanou klobásu.

Salát z celeru a mrkve

Vitamínová bomba, zelný salát s mrkví a chutným dresingem

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest