Zelný salát je opravdovým pokladem české kuchyně. Setkáváme se s ním nejen v domácích kuchyních, ale i ve vyhlášených restauracích. Tradiční varianta, kterou téměř každý jistě zná, je kyselý zelný salát. Ten se výborně hodí k vepřovému masu a jeho dochucení probíhá za pomoci kmínu, octa a cibule. Málokdo ale ví, že chutný a výživný zelný salát si můžeme připravit i ze zelí červeného.
Oproti bílému zelí je červené nejen barevně výraznější, ale také výživnější. Je bohaté na antioxidanty, které mají pozitivní účinek na naše zdraví a dokáží působit protizánětlivě. I červené zelí můžeme připravit několika způsoby, je chutné ve své kyselé i sladké verzi. Velmi často se na talíři vyskytuje v zimním období, protože díky své barvě a výrazné chuti má na tělo hřejivé účinky.
Ingredience potřebné na přípravu salátu z červeného zelí
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 6 stroužků česneku
- 3 lžíce cukru
- 5 lžic oleje
- 5 lžic 10% octa
- sůl a pepř
Postup na přípravu lahodného salátu z červeného zelí
- Zelí nastrouháme na struhadle na jemné nebo hrubé proužky, nebo ho nakrájíme nadrobno.
- Vložíme jej do mísy, kde jej dochutíme prolisovaným česnekem, cukrem, olejem a octem.
- Osolíme a opepříme podle chuti a vše pořádně promícháme.
- Takto připravený salát necháme dvě hodiny odležet, aby zelí změklo a chutě se spojily.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha
Tip na závěr
Kulinářskou specialitou je moravský zelný salát, který v sobě kombinuje chuť kysaného (nebo čerstvého) zelí spolu s bylinkami, jablkem a mrkví. Připravit si jej ale můžeme i ze zelí červeného. Na tento originální pokrm potřebujeme: ½ hlávky červeného zelí, cibuli, jablko, 2–3 lžíce octa (nejlépe jablečného), 1–2 lžíce cukru, 3–4 lžíce rostlinného oleje, 1–2 lžíce nastrouhané mrkve, kmín, sůl a pepř. Červené zelí si nastrouháme a v míse smícháme s nakrájenou cibulí, nastrouhaným jablkem a mrkví. Směs dochutíme octem, cukrem, olejem, solí a pepřem. Můžete také přidat pár kapek citrónové šťávy pro zvýraznění chuti. Salát necháme odležet, aby se chutě spojily, a můžeme podávat. Ideálně doplňuje vepřové maso, pečenou kachnu nebo grilovanou klobásu.

Vitamínová bomba, zelný salát s mrkví a chutným dresingem
Zdroj: Autorský text, Healthline