Bábovka je jeden z tradičních a velmi oblíbených receptů. Je to moučník který přináší pohodu a sladké vzpomínky na dětství. Každá rodina má svou recepturu, ale základ máme všichni stejný – mouka, tuk, cukr, kypřící prášek.
Tvarohová bábovka má jemnou a vláčnou struktura a to především díky tvarohu, je to prostě lahoda, osobně mám tuto verzi nejraději. Recept na tuto tvarohovou bábovku se u nás předává už po několik generací. Mě babička učila základní pravidlo čtyřikrát 250 gramů (cukr, máslo, tvaroh a polohrubá mouka). To mi na začátku pomohlo, abych si tento recept dobře pamatovala, ale jak šel čas, trošku jsem si recept poupravila. Protože 250 gramů cukru a másla mi přišlo příliš ?. Po několika různých obměnách jsem téměř dodržela pravidlo 4×250 gramů. Nyní už mám pravidlo 3x 250 gramů, protože to celé máslo je tam vážně moc dobré. ?
Recept na tvarohovou bábovku tak jak ji děláme u nás doma
Potřebné vybavení
- Forma na bábovku
- Trouba
Suroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 g másla
- 160 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- citronovou kůru z jednoho citronu
- 3 vejce
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů
- Nejprve ve velké míse smícháme vejce s cukry, následně přidáme tvaroh a promícháme
- Pak přidáme mouku, kypřící prášek, zamícháme a nakonec přilijeme rozpuštěné máslo
- Vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká konzistence
- Do vysypané formy přelijeme těsto, pokud máte silikonovou jako já není nutné vysypávat
- Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 45 minut
- Po uplynulém čase necháme bábovku vychladnout ve formě a pak následně překlopíme na talíř a podáváme s čajem či dobrou kávou
Video recept
Poznámky
- Tip: Kdo má rád mramorovou bábovku přidá si do části těsta holandské kakao (cca 2-3 lžíce). Naléváme do formy následovně – nejprve nalijeme do formy vanilkovou část, pak si necháme menší množství těsta v míse, kam přisypeme kakao a po pečlivém promíchání přelijeme zbytek těsta do formy, na vanilkové těsto.