5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Bábovka je jeden z tradičních a velmi oblíbených receptů. Je to moučník který přináší pohodu a sladké vzpomínky na dětství. Každá rodina má svou recepturu, ale základ máme všichni stejný – mouka, tuk, cukr, kypřící prášek.

Tvarohová bábovka má jemnou a vláčnou struktura a to především díky tvarohu, je to prostě lahoda, osobně mám tuto verzi nejraději. Recept na tuto tvarohovou bábovku se u nás předává už po několik generací. Mě babička učila základní pravidlo čtyřikrát 250 gramů (cukr, máslo, tvaroh a polohrubá mouka). To mi na začátku pomohlo, abych si tento recept dobře pamatovala, ale jak šel čas, trošku jsem si recept poupravila. Protože 250 gramů cukru a másla mi přišlo příliš ?. Po několika různých obměnách jsem téměř dodržela pravidlo 4×250 gramů. Nyní už mám pravidlo 3x 250 gramů, protože to celé máslo je tam vážně moc dobré. ?

Obrázek: cooky.cz, Recept na rodinnou tvarohovou bábovku

Recept na tvarohovou bábovku tak jak ji děláme u nás doma

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 55 minut
Porcí 1 bábovka
Příprava zabere cca 10 minut, samotné pečení 45 minut. Pod receptem máte TIP, jak jednoduchou úpravou z tohoto postupu připravíte Mramorovou bábovku.

Potřebné vybavení

  • Forma na bábovku
  • Trouba

Suroviny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 250 g másla
  • 160 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • citronovou kůru z jednoho citronu
  • 3 vejce

Postup 

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů
  • Nejprve ve velké míse smícháme vejce s cukry, následně přidáme tvaroh a promícháme
  • Pak přidáme mouku, kypřící prášek, zamícháme a nakonec přilijeme rozpuštěné máslo
  • Vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká konzistence
  • Do vysypané formy přelijeme těsto, pokud máte silikonovou jako já není nutné vysypávat
  • Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 45 minut
  • Po uplynulém čase necháme bábovku vychladnout ve formě a pak následně překlopíme na talíř a podáváme s čajem či dobrou kávou

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Tip: Kdo má rád mramorovou bábovku přidá si do části těsta holandské kakao (cca 2-3 lžíce). Naléváme do formy následovně – nejprve nalijeme do formy vanilkovou část, pak si necháme menší množství těsta v míse, kam přisypeme kakao a po pečlivém promíchání přelijeme zbytek těsta do formy, na vanilkové těsto.
Cena: 90 Kč
Chod: Dezert, Moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bábovka, tvarohová bábovka


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest