Sezóna medvědího česneku je v plném proudu a tak se hodí i pár informací o tom, jak si doma jednoduše připravit pesto. Poslouží nám následně i pro přípravu dalších pokrmů. O víkendu jsem byla v lese na procházce a krásně tam medvědí česnek voněl. Pesto z medvědího česneku je jedinečná a chuťově velmi zajímavá varianta tradičního italského pesta. V poslední době získává stále více na své popularitě. Kdo by nevěděl, jedná se o aromatický zelený list, známý také jako divoký česnek. Je ceněn hlavně pro své výrazné chuťové vlastnosti a zdravotní přínosy.
Medvědí česnek je rostlina, která se u nás sbírá na jaře, když jsou její listy nejšťavnatější, plné chuti. Sezóna se trošku posunula díky teplejším zimám a brzkému příchodu teplejších dnů. Toto tradiční pesto se vyrábí hlavně z piniových oříšků, listů medvědího česneku, olivového oleje a soli. Medvědí česnek je takovou jemnější variantou běžného česneku, krásně voní a jeho chuť není tak štiplavá – stejně jako klasický česnek je i tento přínosný pro naše tělo. Pesto z medvědího česneku je tedy nejen chutné a krásně barevné, ale také prospěšné. Hodí se do různých pokrmů, ale o tom až zase příště.
Články a recepty z medvědího česneku naleznete zde.

Recept na lahodné domácí pesto z medvědího česneku
Potřebné vybavení
- Tyčový mixér. se sekací nádobou
- Nůž
- Struhadlo
Suroviny
- 100 g medvědího česneku (pokrájeného)
- 50 g parmezánu (nastrouhaného najemno)
- 50 g piniových ořechů (opražené)
- 100 ml olivový olej
- sůl (na dochucení)
- citronová šťáva (na závěr na zakápnutí – volitelné)
Postup
- Nejprve si pokrájíme listy medvědího česneku.
- Nastrouháme si sýr a opražíme ořechy.
- Všechny tyto ingredience dáme do sekací nádoby se sekáčkem a rozemeleme.
- Poté přidáváme olej.
- Dochutíme pesto.
- Vše přendáme do vypláchnuté skleničky a nahoru zakápneme pesto citronem. Případně dolijeme olejem a ozdobíme ořechy.
- Takto hotové pesto nám vydrží v lednici několik týdnů, pokud ho dříve nesníte.
- Dobrou chuť.
Video recept
Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Domácí petrželové pesto – lahodná a zdravá volba
