Pesto z medvědího česneku je jedinečná a chutná varianta tradičního italského pesto, která v posledních letech získává na popularitě. Tento aromatický zelený list, známý také jako divoký česnek, je ceněn pro své výrazné chuťové vlastnosti a zdravotní přínosy.
Medvědí česnek je rostlina, která se v Evropě sbírá na jaře, když jsou její listy nejšťavnatější a plné chuti. Tradiční pesto se vyrábí především z piniových oříšků, listů medvědího česneku, olivového oleje a soli. Medvědí česnek je známý svým vysokým obsahem vitaminů a minerálů, zejména vitaminu C a železa. Pesto z medvědího česneku je tedy nejen chutné, ale také prospěšné pro imunitní systém a celkové zdraví.
Články a recepty z medvědího česneku naleznete zde.
Recept na Pesto z medvědího česneku
Potřebné vybavení
- Tyčový mixér. se sekací nádobou
- Nůž
- Struhadlo
Suroviny
- 100 g medvědího česneku (pokrájeného)
- 50 g parmezánu (nastrouhaného najemno)
- 50 g piniových ořechů (opražené)
- 100 ml olivový olej
- sůl (na dochucení)
- citronová šťáva (na závěr na zakápnutí – volitelné)
Postup
- Nejprve si pokrájíme listy medvědího česneku.
- Nastrouháme si sýr a opražíme ořechy.
- Všechny tyto ingredience dáme do sekací nádoby se sekáčkem a rozemeleme.
- Poté přidáváme olej.
- Dochutíme pesto.
- Vše přendáme do vypláchnuté skleničky a nahoru zakápneme pesto citronem. Případně dolijeme olejem a ozdobíme ořechy.
- Takto hotové pesto nám vydrží v lednici několik týdnů, pokud ho dříve nesníte.
- Dobrou chuť.