Sněhové kremrole jsou velice starým ale o to oblíbenějším dezertem, který kombinuje křupavé lístkové těsto s lehkou a sladkou sněhovou náplní. Dezert lze připravit z hotového lístkového těsta, které dostat koupit v obchodě a které má nespočet použití, ale ještě o mnoho chutnější i když náročnější, je z domácího lístkového těsta. Samotné lístkové těsto pochází ze starověkého Řecka a Říma, kde bylo oblíbené pečivo z mnoha tenkých vrstev těsta.

Recept na sněhové kremrole

Ingredience pro přípravu

Domácí lístkové těsto

Lístkové těsto se skládá za 2 těst: tukové a vodové

  • 400 hladké mouky special
  • 250 g rostlinného tuku (Hera, Palmarin)
  • 157 ml vody
  • 1 polévková lžíce octu
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky cukru
  • 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Náplň

  • 4 bílky
  • 240 g krystalového cukru
  • 9 ml citronové šťávy
  • štipka soli

Postup přípravy těsta

1. Do 1/3 mouky na vále nastrouháme ztuhlý rostlinný tuk (nejlépe z lednice). Nedoporučuje se používat v tomto případě živočišní máslo kvůli struktuře těsta.

Přípravíme tukové těsto.
Zdroj obrázku: LiViera, Přípravíme tukové těsto.

2. Rukama vypracujeme celistvé těsto, z kterého vytvoříme čtverec cca 20 x 20 cm, zabalíme do potravinářské folie a uložíme do lednice.

Vyválíme čtverec a zabalíme do folie.
Původ obrázku: LiViera, Vyválíme čtverec a zabalíme do folie.

3. V době tuhnutí tukového těsta si na vále vypracujeme vodové těsto. Na vál nasypeme zbytek – 2/3 mouky, 2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Postupně přiléváme ocet, do. kterého jsme přidali trošku vody. Tekutinu přidáváme do mouky postupně, těsto se nesmí roztékat, ani být příliš husté.

Piřpravíme vodové těsto.
Zdroj obrázku: LiViera, Piřpravíme vodové těsto.

4. Vypracované vodové těsto přikryjeme potravinovou folií a necháme 10 minut odpočívat.

Vodové těsto necháme odpočívat.
Původ obrázku: LiViera, Vodové těsto necháme odpočívat.

5. Po 10 minutách těsto jemně promísíme a vyválíme do čtverce.

6. Vyndáme z lednice tukové těsto a zabalíme jej do vodového jako do obálky. Okraje překryjeme a dobře přitlačíme.

Tukové těsto zabalíme do vodového těsta.
Zdroj obrázku: LIViera, Tukové těsto zabalíme do vodového těsta.

7. Vyválíme do tvaru obdélníka a přeložíme po třetinách. Necháme odpočívat pod folií 10 minut. Tento postup opakujeme 3x.

Těsto přeložíme na třetiny.
Původ obrázku: LiViera, Těsto přeložíme na třetiny.

8. Po 3. přeložení těsto rozdělíme na 2 – 3 části dle velikosti kovových trubiček, opět zabalíme a dáme chladit.

Těsto rozdělíme na 2-3 části.
Původ obrázku: LiViera, Těsto rozdělíme na 2-3 části.

Postup pečení kremrolí

1. Kovové trubičky na pečení kremrolí namažeme nejlépe vepřovým sádlem.

2. Těsto vyválíme na tloušťku 2,5 mm, okraje zarovnáme. Vykrojíme pásy široké 2,5 cm, navineme na kovové trubičky tak, že se pásy v 1/3 překrývají.

Těsto rozválíme a zarovnáme okraje.
Zdroj obrázku: LiViera, Těsto rozválíme a zarovnáme okraje.

3. Kovové konce trubiček necháme volné, na koncích navinuté těsto potřeme vajíčkem a přilepíme. Kremrole na plechu a pečícím papíru ještě celé potřeme vajíčkem kvůli barvě.

 Těsto rozkrájíme na pásy.
Původ obrázku: LiViera, Těsto rozkrájíme na pásy.
Kremrole potřeme vajíčkem.
Původ obrázku: LiViera, Kremrole potřeme vajíčkem.

4. Pečeme při teplotě 180 stupňů 25-30 minut. Po upečení jsou trubičky křehké a křupavé.

5. Ihned po upečení trubičky vytáhneme, dáváme pozor, aby jsme se nespálili. Z dávky by mělo vyjít 18-20 trubiček.

Upečené kremrole jsou křehké a křupavé.
Zdroj obrázku: LiViera, Upečené kremrole jsou křehké a křupavé.

Postup plnění kremrolí

1. Vychlazené trubičky plníme bílkovým sněhem.

Bílky ohříváme na vodní lázni.
Původ obrázku: LiViera, Bílky ohříváme na vodní lázni.

2. Bílky dáme nad páru a trochu osolíme, přisypeme cukr a ohříváním bílky pasterizujeme. Nemusíme šlehat, pouze občas zamícháme.

Ohříváním se bílky pasterizují.
Zdroj obrázku: LiViera, Ohříváním se bílky pasterizují.

3. Po ohřátí bílků cca na 70-75 stupňů tyto šleháme šlehačem anebo robotem minimálně 10 minut. Poté přidáme citronovou šťávu a šleháme další 3 minuty. Sníh je hustý, hladký a velice chutný.

 Ohřátě bílky šleháme.
Původ obrázku: LiViera, Ohřátě bílky šleháme.

4. Na plnění použijeme cukrářský pytlík s ozdobnou špičkou. Na povrchu můžeme posypat moučkovým cukrem.

Plníme cukrářským pytlíkem.
Zdroj obrázku: LiViera, Plníme cukrářským pytlíkem.

Proč použijeme domácí těsto a ne to kupované

Domácí kremrole s bílkovou náplní jsou opravdovou lahůdkou, která stojí za tu trochu práce. Každé sousto se rozplývá v puse a kombinace křupavého vrstveného těsta se sladkou bílkovou náplní z trubiček dělá nevšední a lahodný dezert pro slavnostní příležitosti ale i pro obyčejné posezení u kávy či čaje. Těsto hotové kupované je sice rychlejší a jednodušší na pečení ale to domácí je prostě domácí.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest