Sněhové kremrole jsou velice starým ale o to oblíbenějším dezertem, který kombinuje křupavé lístkové těsto s lehkou a sladkou sněhovou náplní. Dezert lze připravit z hotového lístkového těsta, které dostat koupit v obchodě a které má nespočet použití, ale ještě o mnoho chutnější i když náročnější, je z domácího lístkového těsta. Samotné lístkové těsto pochází ze starověkého Řecka a Říma, kde bylo oblíbené pečivo z mnoha tenkých vrstev těsta.
Recept na sněhové kremrole
Ingredience pro přípravu
Domácí lístkové těsto
Lístkové těsto se skládá za 2 těst: tukové a vodové
- 400 hladké mouky special
- 250 g rostlinného tuku (Hera, Palmarin)
- 157 ml vody
- 1 polévková lžíce octu
- 1/2 kávové lžičky soli
- 2 kávové lžičky cukru
- 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
Náplň
- 4 bílky
- 240 g krystalového cukru
- 9 ml citronové šťávy
- štipka soli
Postup přípravy těsta
1. Do 1/3 mouky na vále nastrouháme ztuhlý rostlinný tuk (nejlépe z lednice). Nedoporučuje se používat v tomto případě živočišní máslo kvůli struktuře těsta.
2. Rukama vypracujeme celistvé těsto, z kterého vytvoříme čtverec cca 20 x 20 cm, zabalíme do potravinářské folie a uložíme do lednice.
3. V době tuhnutí tukového těsta si na vále vypracujeme vodové těsto. Na vál nasypeme zbytek – 2/3 mouky, 2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Postupně přiléváme ocet, do. kterého jsme přidali trošku vody. Tekutinu přidáváme do mouky postupně, těsto se nesmí roztékat, ani být příliš husté.
4. Vypracované vodové těsto přikryjeme potravinovou folií a necháme 10 minut odpočívat.
5. Po 10 minutách těsto jemně promísíme a vyválíme do čtverce.
6. Vyndáme z lednice tukové těsto a zabalíme jej do vodového jako do obálky. Okraje překryjeme a dobře přitlačíme.
7. Vyválíme do tvaru obdélníka a přeložíme po třetinách. Necháme odpočívat pod folií 10 minut. Tento postup opakujeme 3x.
8. Po 3. přeložení těsto rozdělíme na 2 – 3 části dle velikosti kovových trubiček, opět zabalíme a dáme chladit.
Postup pečení kremrolí
1. Kovové trubičky na pečení kremrolí namažeme nejlépe vepřovým sádlem.
2. Těsto vyválíme na tloušťku 2,5 mm, okraje zarovnáme. Vykrojíme pásy široké 2,5 cm, navineme na kovové trubičky tak, že se pásy v 1/3 překrývají.
3. Kovové konce trubiček necháme volné, na koncích navinuté těsto potřeme vajíčkem a přilepíme. Kremrole na plechu a pečícím papíru ještě celé potřeme vajíčkem kvůli barvě.
4. Pečeme při teplotě 180 stupňů 25-30 minut. Po upečení jsou trubičky křehké a křupavé.
5. Ihned po upečení trubičky vytáhneme, dáváme pozor, aby jsme se nespálili. Z dávky by mělo vyjít 18-20 trubiček.
Postup plnění kremrolí
1. Vychlazené trubičky plníme bílkovým sněhem.
2. Bílky dáme nad páru a trochu osolíme, přisypeme cukr a ohříváním bílky pasterizujeme. Nemusíme šlehat, pouze občas zamícháme.
3. Po ohřátí bílků cca na 70-75 stupňů tyto šleháme šlehačem anebo robotem minimálně 10 minut. Poté přidáme citronovou šťávu a šleháme další 3 minuty. Sníh je hustý, hladký a velice chutný.
4. Na plnění použijeme cukrářský pytlík s ozdobnou špičkou. Na povrchu můžeme posypat moučkovým cukrem.
Proč použijeme domácí těsto a ne to kupované
Domácí kremrole s bílkovou náplní jsou opravdovou lahůdkou, která stojí za tu trochu práce. Každé sousto se rozplývá v puse a kombinace křupavého vrstveného těsta se sladkou bílkovou náplní z trubiček dělá nevšední a lahodný dezert pro slavnostní příležitosti ale i pro obyčejné posezení u kávy či čaje. Těsto hotové kupované je sice rychlejší a jednodušší na pečení ale to domácí je prostě domácí.