5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tento snadný recept Baba Ganoush je vynikající s pita chlebem nebo jiným čerstvým pečivem. Pomazánka z lilku je jednoduchá, zdravá svačina nebo předkrm.

Baba Ganoush je krémový středovýchodní dip, pomazánka nebo omáčka vyrobená z pyré nebo rozmačkaného lilku ochucená tahini, citronovou šťávou, česnekem a dalším kořením. Je to perfektní doplněk k mezze talíři a dělá fantastický veganský a bezlepkový předkrm podávaný se zeleninou a pita chlebem.

Víte co je mezze talíř?

Mezze je prostřený stůl, kde nabídnete hostům větší množství menších druhů předkrmů. Většinou se to servíruje na velký tác více malých mističek, kde máte různé pokrmy formou většinou studených předkrmů. Tento styl přišel z arabských a balkánských států. Je to velmi podobné španělskému tapas, jen se podává jiná kuchyně.

Obrázek: cooky.cz, Recept na Pomazánku Baba Ganoush – lilkový humus

Recept na Pomazánku Baba Ganoush – lilkový humus

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 8 porcí
Kalorie 86
Připravíme si pomazánku Baba Ganosh na 8 porcí. Délka přípravy 10 minut, pečeme 20 minut.

Potřebné vybavení

  • Troubu
  • ruční mixér ponorný mixér nebo nádobu se sekáčkem

Suroviny

  • 2 lilky
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 2 stroužky česneku (rozlisovaného)
  • 1-2 lžičky citronové šťávy
  • sůl, pepř (na dochucení)
  • olivový olej (na servírování, volitelné)
  • sladká červená paprika (na servírování, volitelné)
  • pertželku (nakrájenou na servírování, volitelné)

Postup 

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Ideálně s funkcí grilu.
  • Vcelku lilek dáme na plech či do jiné nádoby a vložíme do trouby.
  • Pečeme dokud nezhnědne, přibližně na 20 minut.
  • Po upečení necháme na 15 minut lilek vychladnout.
  • Poté vydlabeme vnitřek, který přendáme do nádoby od sekacího mixéru.
  • K lilku přidáme ostatní ingredience – tahini pastu, citronovou šťávu, česnek.
  • Vše v sekáčku pořádně rozmixujeme, dokud nebude konzistence krásně hladká.
  • Nyní dochutíme směs solí a pepřem.
  • Vše promícháme a můžeme podávat.
  • Servírujeme ideálně k zelenině a opečenému pita chlebu.
  • Pomazánku ozdobíme sladkou paprikou, olivovým olejem a nakrájenou petrželkou.
Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 86kcal
Cena: 80 Kč
Chod: Jednohubka, Předkrm, Večeře
Kuchyně: Arabská, balkán
Klíčové slovo: lilek, olivový olej, pita chleba, tahini

Výživové hodnoty

Kalorie: 86kcal | Sacharidy: 8g | Bílkoviny: 2g | Tuk: 6g | Nasycené tuky: 1g | Sodík: 4mg | Draslík: 303mg | Vláknina: 4g | Cukr: 4g | Vitamín A: 29IU | Vitamín C: 3mg | Vápník: 18mg | Železo: 1mg


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest