Tento snadný recept Baba Ganoush je vynikající s pita chlebem nebo jiným čerstvým pečivem. Pomazánka z lilku je jednoduchá, zdravá svačina nebo předkrm.
Baba Ganoush je krémový středovýchodní dip, pomazánka nebo omáčka vyrobená z pyré nebo rozmačkaného lilku ochucená tahini, citronovou šťávou, česnekem a dalším kořením. Je to perfektní doplněk k mezze talíři a dělá fantastický veganský a bezlepkový předkrm podávaný se zeleninou a pita chlebem.
Víte co je mezze talíř?
Mezze je prostřený stůl, kde nabídnete hostům větší množství menších druhů předkrmů. Většinou se to servíruje na velký tác více malých mističek, kde máte různé pokrmy formou většinou studených předkrmů. Tento styl přišel z arabských a balkánských států. Je to velmi podobné španělskému tapas, jen se podává jiná kuchyně.
Recept na Pomazánku Baba Ganoush – lilkový humus
Potřebné vybavení
- Troubu
- ruční mixér ponorný mixér nebo nádobu se sekáčkem
Suroviny
- 2 lilky
- 2 lžíce tahini pasty
- 2 stroužky česneku (rozlisovaného)
- 1-2 lžičky citronové šťávy
- sůl, pepř (na dochucení)
- olivový olej (na servírování, volitelné)
- sladká červená paprika (na servírování, volitelné)
- pertželku (nakrájenou na servírování, volitelné)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Ideálně s funkcí grilu.
- Vcelku lilek dáme na plech či do jiné nádoby a vložíme do trouby.
- Pečeme dokud nezhnědne, přibližně na 20 minut.
- Po upečení necháme na 15 minut lilek vychladnout.
- Poté vydlabeme vnitřek, který přendáme do nádoby od sekacího mixéru.
- K lilku přidáme ostatní ingredience – tahini pastu, citronovou šťávu, česnek.
- Vše v sekáčku pořádně rozmixujeme, dokud nebude konzistence krásně hladká.
- Nyní dochutíme směs solí a pepřem.
- Vše promícháme a můžeme podávat.
- Servírujeme ideálně k zelenině a opečenému pita chlebu.
- Pomazánku ozdobíme sladkou paprikou, olivovým olejem a nakrájenou petrželkou.