Brambory patří k základním potravinám většiny domácností. V našich končinách ale původně nejsou doma, pocházejí z Jižní Ameriky. Tam byly původními obyvateli And pěstovány už před tisíci lety. Do Evropy se dostaly v 16. století, tehdy dokázaly mnohé národy zachránit před hladem. Hlízy brambor obsahují hodně škrobu, jsou tedy bohatým zdrojem energie. Nalezneme v nich i vitaminy C, B6, draslík a vlákninu – tu ovšem hlavně ve slupce. Syrové brambory obsahují toxický solanin, musí se tedy vždy dobře tepelně upravit.

Brambory a jejich „bratříčci“

Díky obsahu vlákniny podporují brambory trávení. Také pomáhají udržovat normální krevní tlak (díky draslíku) a vařené ve slupce mají nízký glykemický index. Diabetici by ale měli sledovat množství a úpravu – například hranolky nebo kaše mají mnohem vyšší glykemický index než brambory vařené. Nekonzumuje-li někdo brambory (například při alergii nebo také při nízkosacharidovém stravování), lze je v některých pokrmech nahradit batáty, celerem nebo dýní. 

 Ingredience na zapečené brambory

  • Brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kg;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletá sladká paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Sušený česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle potřeby;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Jarní cibulka – svazek;
  • ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Cherry rajčátka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 250 g;
  • Tvrdý sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;

Na dochucení:

  • Zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Kopr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 snítka;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 stroužky;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti.
Obrázek k receptu: Vůně brambor a sýra: Se zeleninou zapečené a koprovým dipem ochucené
Foto: YouTube / Perfekte rezepte , Recept na: Vůně brambor a sýra: Se zeleninou zapečené a koprovým dipem ochucené

Postup přípravy zapečených brambor

  • Brambory nakrájejte na plátky o síle zhruba půl centimetru.
  • Vložte je do zapékací mísy, osolte a promíchejte.
  • Osolte, posypte paprikou, pepřem a česnekem.
  • Opět promíchejte.
  • Prolijte olejem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C.
  • Pečte cca 20 minut.
  • Po upečení stáhněte teplotu na 180 °C.
Obrázek receptu na Zapečené brambory s uzeným a sýrem podávané se zelným salátem, ideální a rychlá rodinná večeře

Zapečené brambory s uzeným bokem a sýrem podávané se zelným salátem: Rychlé rodinné hlavní jídlo

  • Vejce rozšlehejte, přidejte k nim smetanu, prošlehejte metličkou.
  • Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a přidejte k vaječnému základu.
  • Cherry rajčátka nakrájejte na čtvrtky a také přidejte k vejcím, osolte a promíchejte.
  • Vaječnou směsí pokryjte předpečené brambory.
  • Navrch nasypte nahrubo nastrouhaný sýr.
  • Pečte při 180 °C dalších 20 minut.
  • Mezitím smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, nasekaný kopr, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  • Brambory podávejte s připraveným koprovým dipem.
Obrázek receptu na zapečené brambory s klobásou, houbami a sýrovou krustou.

Zapečené brambory v pekáči s klobásou, houbami a sýrovou krustou

Zdroj: Autorský text, YouTube, iReceptář

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest