Brambory patří k základním potravinám většiny domácností. V našich končinách ale původně nejsou doma, pocházejí z Jižní Ameriky. Tam byly původními obyvateli And pěstovány už před tisíci lety. Do Evropy se dostaly v 16. století, tehdy dokázaly mnohé národy zachránit před hladem. Hlízy brambor obsahují hodně škrobu, jsou tedy bohatým zdrojem energie. Nalezneme v nich i vitaminy C, B6, draslík a vlákninu – tu ovšem hlavně ve slupce. Syrové brambory obsahují toxický solanin, musí se tedy vždy dobře tepelně upravit.
Brambory a jejich „bratříčci“
Díky obsahu vlákniny podporují brambory trávení. Také pomáhají udržovat normální krevní tlak (díky draslíku) a vařené ve slupce mají nízký glykemický index. Diabetici by ale měli sledovat množství a úpravu – například hranolky nebo kaše mají mnohem vyšší glykemický index než brambory vařené. Nekonzumuje-li někdo brambory (například při alergii nebo také při nízkosacharidovém stravování), lze je v některých pokrmech nahradit batáty, celerem nebo dýní.
Ingredience na zapečené brambory
- Brambory – 1 kg;
- Sůl – dle chuti;
- Mletá sladká paprika – dle chuti;
- Mletý pepř – dle chuti;
- Sušený česnek – dle chuti;
- Rostlinný olej – podle potřeby;
- Vejce – 4 ks;
- Zakysaná smetana – 200 g;
- Jarní cibulka – svazek;
- Cherry rajčátka – 250 g;
- Tvrdý sýr – 100 g;
Na dochucení:
- Zakysaná smetana – 1 lžíce;
- Majonéza – 1 lžíce;
- Kopr – 1 snítka;
- Česnek – 2 stroužky;
- Sůl – dle potřeby;
- Pepř – dle chuti.
Postup přípravy zapečených brambor
- Brambory nakrájejte na plátky o síle zhruba půl centimetru.
- Vložte je do zapékací mísy, osolte a promíchejte.
- Osolte, posypte paprikou, pepřem a česnekem.
- Opět promíchejte.
- Prolijte olejem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Pečte cca 20 minut.
- Po upečení stáhněte teplotu na 180 °C.

Zapečené brambory s uzeným bokem a sýrem podávané se zelným salátem: Rychlé rodinné hlavní jídlo
- Vejce rozšlehejte, přidejte k nim smetanu, prošlehejte metličkou.
- Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a přidejte k vaječnému základu.
- Cherry rajčátka nakrájejte na čtvrtky a také přidejte k vejcím, osolte a promíchejte.
- Vaječnou směsí pokryjte předpečené brambory.
- Navrch nasypte nahrubo nastrouhaný sýr.
- Pečte při 180 °C dalších 20 minut.
- Mezitím smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, nasekaný kopr, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
- Brambory podávejte s připraveným koprovým dipem.

Zapečené brambory v pekáči s klobásou, houbami a sýrovou krustou
Zdroj: Autorský text, YouTube, iReceptář