Zapékané recepty miluji a toto jídlo je vyloženě ztělesněním tepla rodinné kuchyně. Vznikl na základě jednoduchých surovin, které se běžně nacházejí ve spíži nebo lednici skoro každé domácnosti. A i tak nabízí toto jednoduché jídlo bohaté chutě. Každá vrstva brambor, klobásy a hub nasákne smetanovou omáčkou a na povrchu se vytvoří výborná sýrová krusta. Tento recept vás přenese zpět do časů, kdy se jídlo připravovalo s láskou, bez spěchu a pak jsme si na něm společně pochutnali.
Houby jako tajná ingredience
Houby, ať už použijete klasické žampiony nebo lesní hříbky, přinášejí do tohoto receptu jemný nádech lesa. Jejich vůně a chuť se nádherně pojí s klobásou, která dodává celému pokrmu lehce pikantní tón. Pokud máte možnost použít čerstvě nasbírané houby, neváhejte – posunou toto jídlo na zcela novou úroveň.
Recept na venkovský zapečený pekáč – brambory, houby a sýr
Délka pečení v troubě cca 50 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1,5 – 2 kg brambor
- 350 g žampionů nebo hub, které máte k dispozici (podle sezóny)
- 400 g klobásy
- 120 ml sladké smetany
- 3 cibule
- 1 žloutek
- nastrouhaný tvrdý sýr – vyberte si ten, který máte rádi
- mletá sladká paprika
- olej
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Oloupané brambory vložíme do osolené vody a povaříme cca 12 minut, poté vylejeme vodu a necháme zchladnout.
2. Vychladlé brambory nakrájíme na 5 mm silné plátky a taktéž na kolečka nakrájíme cibuli.
3. V pánvi si rozpálíme trochu oleje nebo másla a dozlatova orestujeme cibuli.
4. Opečenou cibuli přendáme stranou do misky a do pánve vložíme na kostičky nakrájené houby, které taktéž orestujeme dozlatova.
5. Opečené houby osolíme a opepříme, poté k ním vrátíme cibuli.
6. Dále přidáme do pánve nakrájenou klobásu a lehce ji orestujeme.
7. Do vymazané zapékací mísy navrstvíme brambory a na ně vyskládáme houby s cibulí a klobásou.
8. Navrch navrstvíme zbytek brambor a nakonec osolíme a opepříme.
9. V hrnku si smícháme smetanu se žloutkem a dochutíme mletou paprikou, solí a pepřem.
10. Tuto zálivku nalejeme skrze brambory v zapékací míse a navrch vyskládáme několik kousků másla.
11. Mísu vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme 45 – 50 minut.
12. Několik minut před koncem pečení nasypeme na brambory nastrouhaný sýr, a vše přikryjeme pečícím papírem. Docílíme tak toho, že se nám sýr nepřipeče.
Tradiční, ale vždy aktuální
Zapečené brambory s klobásou nejsou jen jídlem pro sychravé večery, jsou symbolem pohody. Jídlo, které si pamatujeme z návštěv u babičky nebo z rodinných oslav, kdy se pekly velké porce, aby nikdo nezůstal hladový. Dnes můžeme tento recept oživit a přizpůsobit současným chutím – klidně přidejte například česnek, čerstvé bylinky nebo trošku chilli pro zvýraznění chutí.
pozn. Text částečně upraven AI