Tento pokrm je jednoduchý, nenáročný, sytý a přitom ještě svěží. Jeden z ideálních způsobů, jak spotřebovat úrodu cuket, spojit zahradu, spižírnu i lednici dojemné voňavé mísy. Skvělá večeře, když nevíte, co uvařit a přitom chcete, aby to chutnalo opravdu domácky.
Zapečené cukety s bramborem a uzeninou bych přirovnala k takovému českému ratatouille, kde místo lilku dáváme brambory a klobásu. Je to jídlo pro chuť a pro radost, ne na parádu a každá vrstva do něj něco přidá. Cuketa dá šťavnatost, brambory zasytí, uzenina provoní celý dům a sýr to celé krásně spojí. A domácí večeře je na světě.
Recept na zapečené cukety s bramborem a uzeninou
Ingredience potřebné na přípravu letní klasiky, co chutná i v zimě
- 2 střední cukety (nejlépe žlutá i zelená, ale nemusí být dvě barvy)
- 6 větších brambor
- 3 cibule
- 4 páry párků (může být klobása dle chuti)
- strouhaný sýr
- olej
- koření na americké brambory
- italské koření (sůl, pepř, kmín, sušený česnek)
- 5 vajec
- 750 ml mléka
- rajčátka
- máslo
Postup přípravy cuket na zapékání na pekáči
1. Brambory a cukety omyjeme a nakrájíme je na půl kolečka. Cibuli nakrájíme nadrobno a párky na kolečka.
2. Brambory, cukety, cibuli a párky smícháme v misce s nastrouhaným sýrem.
3. Směs ochutíme kořením na americké brambory a italským kořením a zakápneme olejem, to celé dobře promícháme, aby se koření všude rozložilo.
4. Do směsi nalijeme mléko a přidáme rozšlehaná vajíčka, aby se vše spojilo.Pořádně promícháme.
5. Směs přendáme do zapékací nádoby a navrch rozložíme rozpůlená rajčátka a plátky másla.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30-40 minut..
Jídlo podáváme teplé se zeleninovým salátem, případně doplněné o čerstvý chléb.

Cuketové karbanátky s krupicí a majonézou: V létě je jíme pořád. Jsou tak dobré, že se oblizujeme ještě druhý den

Když nevím co s cuketou, vždy sáhnu po tomto receptu. „Cuketobramboráky“ z plechu jsou křupavé a bez výčitek
pozn.: částečně upraveno AI