Tento pokrm je jednoduchý, nenáročný, sytý a přitom ještě svěží. Jeden z ideálních způsobů, jak spotřebovat úrodu cuket, spojit zahradu, spižírnu i lednici dojemné voňavé mísy. Skvělá večeře, když nevíte, co uvařit a přitom chcete, aby to chutnalo opravdu domácky.

Zapečené cukety s bramborem a uzeninou bych přirovnala k takovému českému ratatouille, kde místo lilku dáváme brambory a klobásu. Je to jídlo pro chuť a pro radost, ne na parádu a každá vrstva do něj něco přidá. Cuketa dá šťavnatost, brambory zasytí, uzenina provoní celý dům a sýr to celé krásně spojí. A domácí večeře je na světě.

Recept na zapečené cukety s bramborem a uzeninou

Ingredience potřebné na přípravu letní klasiky, co chutná i v zimě

  • 2 střední cukety (nejlépe žlutá i zelená, ale nemusí být dvě barvy)
  • 6 větších brambor
  • 3 cibule
  • 4 páry párků (může být klobása dle chuti)
  • strouhaný sýr
  • olej
  • koření na americké brambory
  • italské koření (sůl, pepř, kmín, sušený česnek)
  • 5 vajec
  • 750 ml mléka
  • rajčátka
  • máslo

Postup přípravy cuket na zapékání na pekáči

1. Brambory a cukety omyjeme a nakrájíme je na půl kolečka. Cibuli nakrájíme nadrobno a párky na kolečka.

2. Brambory, cukety, cibuli a párky smícháme v misce s nastrouhaným sýrem.

Připravíme suroviny, které  budeme používat k přípravě pokrmu.
Foto: Cooky.cz, Připravíme suroviny, které budeme používat k přípravě pokrmu.

3. Směs ochutíme kořením na americké brambory a italským kořením a zakápneme olejem, to celé dobře promícháme, aby se koření všude rozložilo.

4. Do směsi nalijeme mléko a přidáme rozšlehaná vajíčka, aby se vše spojilo.Pořádně promícháme.

5. Směs přendáme do zapékací nádoby a navrch rozložíme rozpůlená rajčátka a plátky másla.

Obrázek receptu na Zapečené cukety s bramborem a uzeninou, letní klasika, co chutná i v zimě
Foto: cooky.cz, Recept na Zapečené cukety s bramborem a uzeninou, letní klasika, co chutná i v zimě

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30-40 minut..

Jídlo podáváme teplé se zeleninovým salátem, případně doplněné o čerstvý chléb.

Obrázek k receptu: Bez masa, přesto křehké a šťavnaté: Cuketové „karbanátky“

Cuketové karbanátky s krupicí a majonézou: V létě je jíme pořád. Jsou tak dobré, že se oblizujeme ještě druhý den

Obrázek k receptu: Rychlá dobrota z trouby: „Cuketobramborák“ s mozzarellou a bylinkovým dipem

Když nevím co s cuketou, vždy sáhnu po tomto receptu. „Cuketobramboráky“ z plechu jsou křupavé a bez výčitek

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest