Chcete připravit něco malého k večeři, co nejen zasytí, ale i skvěle chutná? Zkuste si zapečené kaiserky plněné směsí slaniny, klobásy a sýra. Tato chuťovka je plná aroma, které provoní celou kuchyň, a díky roztavenému sýru a křupavé slanině je prostě neodolatelná. Je ideální na posezení s přáteli, k filmu nebo jen tak, když vás honí mlsná. Připravte se na poctivé jídlo, které si oblíbí celá rodina.
Recept na pečený plněný chléb nebo pečivo není novinka, ale jeho kořeny sahají až do dob, kdy se hospodyňky snažily zužitkovat zbytky. Jde o typický „comfort food“, který je jednoduchý na přípravu a přesto velmi uspokojivý. Varianta s kaiserkami je pak praktičtější.
Recept na plněné zapečené kaiserky
Doba pečení v troubě je 180 stupňů po dobu 25 minut.
Ingredience k přípravě
- 4 až 5 kaiserek
- 100 g anglické slaniny
- 100 g šunky
- 100 g pikantní klobásy nebo paprikáče
- 100 g strouhaného sýra (například Gouda)
- 50 g másla
- 5 stroužků česneku
- 1 až 2 lžičky grilovacího koření
- Bylinky dle uvážení
Postup přípravy zapečených kaiserek
1. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Vezměte kaiserky a rozřežte je několika řezy tam, kde mají „spoje“. Ale ne úplně, u spodu musí zůstat spojené. Vznikne tak tvar, který připomíná hvězdici. Dejte pozor, abyste je neprořízli celé.
2. V misce si připravte voňavou směs másla. Rozpusťte si máslo a přimíchejte k němu prolisovaný česnek, grilovací koření a nasekanou cibulovou nať. Tuto směs pak štědře naneste do všech zářezů v kaiserkách.
3. Všechny uzeniny, tedy anglickou slaninu, šunku a klobásu, nakrájejte na menší kousky. Sýr nahrubo nastrouhejte. Směs uzenin a sýra poté rovnoměrně plňte do zářezů v kaiserkách. Každý zářez by měl být naplněný až po okraj.
4. Připravené kaiserky dejte na plech, který vyložte pečicím papírem. Nejprve je přikryjte alobalem a pečte zhruba 15 minut. Poté alobal sundejte a pečte dalších 10 minut, dokud sýr nebudete roztavený a kaiserky zlatavé.
5. Dejte pozor, aby nebyly v troubě příliš dlouho a nezískaly tvrdou, vysušenou kůrku.
6. Servírujte ještě teplé, nejlépe posypané nasekanými bylinkami.

Domácí housky podle Josefa Maršálka: Další den jsou stále čerstvé a výborné
Tipy redakce
- Volba sýra: Místo goudy můžete použít jakýkoli sýr, který se dobře rozpouští. Skvěle se hodí čedar, ementál, nebo třeba moravský bochník.
- Koření a bylinky: Kromě grilovacího koření a cibulové natě můžete použít i čerstvý tymián, rozmarýn nebo nasekanou petrželku.
- Nezaměňujte typy klobás: Pikantní klobása dodá plněným kaiserkám pikantní chuť. Pokud dáváte přednost méně pálivým pokrmům, můžete ji nahradit šunkovým salámem.
- Pro masožravce: Pokud byste chtěli masové náplně ještě více, můžete do směsi přidat i orestované mleté maso, nebo orestované houby.
- Variace pro vegetariány: Můžete si připravit vegetariánskou verzi plněných kaiserek. Stačí nahradit uzeniny nakrájenými žampiony a cibulí, a pro ještě lepší chuť přidat kousky papriky nebo rajčat.

Domácí kaiserky: Upečte si vlastní křupavé a voňavé housky bez éček

Zapomenutý recept z bufetu: Zapečené chlebíčky s mletým masem, které zmizí ze stolu rychlostí blesku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková