Mafiánské brambory jsou u nás doma opravdovým hitem a přitom je to tak jednoduché jídlo. Když je připravuji, děti se už téměř řadí do fronty pro svou porci a nemohou se dočkat, až budou upečené :-). Tajemství mafiánských brambor spočívá ve vrstvení tenkých plátků brambor a uzeného masa, které je také na plátky. Nesmí chybět také sýrovo – smetanová omáčka, která přijde mezi každou vrstvu brambor a masa. Tato omáčka, kterou připravíte z másla, cibule, česneku, vývaru a smetany, je právě to, co umocňuje tento recept a odlišuje ho od běžných francouzských brambor nebo jiných zapečených brambor. Nechybí ani vrstva roztaveného sýra (v našem případě gouda), který bramborám dodává nezaměnitelnou chuť a vůni a vytváří na povrchu moc dobrou krustičku.

Na rozdíl od běžných francouzských brambor, mafiánské brambory překonávají očekávání díky bohaté chuti a krémové konzistenci. Občas mohou být francouzské brambory suché a nevýrazné, ale mafiánské brambory jsou vždy šťavnaté. Co mám na tomto receptu obzvláště ráda je jejich snadná příprava – takže shrnuto a podtrženo – jestliže Vám chutnají zapečené brambory, máte rádi jednoduchou kuchyni, tento recept stojí dle mého názoru za vyzkoušení. Dobrou chuť.

Recept na jemné, zapečené mafiánské brambory z pekáče

(Potřebné ingredience na 4 – 5 porcí)

Připravte si následující ingredience:

  • 1200 g brambor
  • 750 g uzeného masa – které je vařené, zvolte to, co vám chutná
  • 75 g másla
  • 200 ml vývaru
  • 350 g goudy
  • smetana na šlehání
  • větší cibule a pár stroužků česneku
  • hladká mouka, sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy

Nejlepší mafiánské brambory na tenké plátky s uzeným a sýrovou omáčkou
Foto: freepik.com, Zapečené mafiánské brambory

1. Připravte brambory: brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

2. Uzené maso: nakrájíme na plátky

3. Připravte pekáč nebo zapékací formu: vymažeme tenkou vrstvou másla.

4. Připravte omáčku, která přijde mezi jednotlivé vrstvy: na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Přidáme 1-2 lžíce mouky, opražíme. Přidáme vývar a prolisovaný česnek. Vše chvilku povaříme. Přimícháme nastrouhanou goudu a smetanu a necháme omáčku zhoustnout.

5. Skládání jednotlivých vrstev: položíme vrstvu plátků brambor na dno formy. Nezapomeňme osolit a opepřit. Na brambory položíme vrstvu plátků uzeného masa a zalijeme částí předem připravené sýrové omáčky. Vše opakujeme.

6. Závěrečná vrstva: zalijeme zbytkem omáčky a posypeme strouhanou goudou.

7. Pečení: pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut. Záleží, jak máte tlusté plátky brambor – tak aby byly upečené. A na povrchu potřebujeme hezkou krustu.

Doufám, že si tento recept užijete! 😊

Nepřehlédněte: Recept na farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest