Plněné papriky patří ke klasice středoevropské kuchyně. Většina z nás si je pamatuje z dětství, nejčastěji ve variantě s mletým masem a rajskou omáčkou, případně zapečené se sýrem. Ale jednou za čas se objeví někdo, kdo má odvahu experimentovat a díky takovému jedinci vzniknul tento úžasný recept. Zapečené papriky s Olomouckými tvarůžky vás zcela zaskočí naprosto vším. Pokud váháte, tak už nemusíte, protože zažijete gastronomickou euforii!
Než se pustíme do samotného receptu, musíme vzdát hold hlavní surovině. Olomoucké tvarůžky jsou bezesporu jedním z nejspecifičtějších sýrů Evropy. Ačkoli jsou technicky zařazeny mezi sýry, vznikají z netučného tvarohu, bez přidaného tuku. Jejich intenzivní aroma je pro někoho výzvou, pro jiného neodolatelným lákadlem. Vyrábějí se pouze v Lošticích podle chráněného zeměpisného označení, a to už po staletí.
Recept na zapečené papriky s Olomouckými tvarůžky
Ingredience pro přípravu 2 porcí
- 2 papriky
- 1 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 špekáčky
- 1 lžička oleje
- 100 g Olomouckých tvarůžků
Postup přípravy zapečených paprik
1. Tvarůžky, cibuli a špekáček nakrájíme a poté přidáme hořčici a lžičku oleje.
2. Dobře promícháme a papriky rozkrojíme na půl, zbavíme se vnitřků a naplníme směsí.
3. Vložíme do zapékací mísy a tu do předehřáté trouby, kde pečeme 20 minut.
4. Podáváme s chlebem nebo s bramborem.
Závěrem
Jak vidíte, velmi jednoduchý a přitom vynikající recept. Zajímavé je, že ačkoliv tvarůžky působí „nezdravě“ kvůli svému odéru, patří mezi sýry s nejnižším obsahem tuku (kolem 1 %), zato s vysokým podílem bílkovin. Jsou tak skvělou alternativou pro ty, kdo si hlídají linii, ale nechtějí se vzdát výrazné chuti.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Pečené papriky s mletým masem a rýží na středomořský způsob
