Zapečený květák v sýrovém bešamelu je pokrm, který balancuje na pomezí domácí klasiky a noblesního pojetí francouzské kuchyně. Bešamel v kombinaci s květákem a sýrem vytváří harmonii chutí, která je jemná, ale zároveň výrazná. Květák bývá často podceňovanou surovinou. Přitom jde o zeleninu, která nabízí nepřeberné možnosti. Jeho chuť je jemná a během vaření nebo pečení neztrácí svůj charakter.
Bešamelová omáčka vznikla ve Francii už v 17. století a dodnes ji považujeme za jeden z pilířů klasické gastronomie ve francouzské kuchyni. V tomto receptu má bešamel ještě jednu zásadní roli, je totiž ochucen nastrouhaným sýrem a právě díky tomu získává krémovou konzistenci a typickou „táhlost“.
Recept na zapečený květák s francouzskými kořeny
Ingredience pro přípravu
- 1 středně velký květák
- 150 g nivy nebo jiného sýra
- 200 g uzeného masa nebo šunky
- 1 kapie
- zelená část jarní cibulky
- nasekaná petrželka
- plátek másla asi 1,5 cm
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup přípravy bešamelového zapečeného květáku
1. Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě povaříme do poloměkka.
2. Rozložíme ho do zapékacích misek, přidáme nadrobno nakrájené uzené maso nebo šunku, nakrájenou kapii, nasekanou zelenou část jarní cibulky a petrželku.
3. Vše osolíme a opepříme.
4. Na pánvi uděláme z másla a mouky světlou jíšku, do které za stálého míchání přiléváme mléko.
5. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, muškátový oříšek a koření.
6. Bešamel vlijeme na květák a zapečeme.

Krémové zapečené brambory se šunkou a sýrem: rychlý a chutný oběd
Historie a současnost
I když se bešamel původně zrodil ve šlechtických kuchyních Francie, velmi rychle si našel cestu do domácností po celé Evropě. U nás se jeho „česká“ varianta, známá jako záklechtka nebo jíška s mlékem, používá do smetanových omáček a zapékaných jídel už od 19. století. V kombinaci s květákem, který se pěstoval na českých polích po staletí, vznikl recept, který působí jako fúze domácího jídla a vysoké gastronomie.

Květákový koláč se šunkou a sýrem: Voňavá slaná koláčová pochoutka

Sýrovo květákové lívanečky – křupavé placičky s bramborovou kaší
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI