Zapečený květák v sýrovém bešamelu je pokrm, který balancuje na pomezí domácí klasiky a noblesního pojetí francouzské kuchyně. Bešamel v kombinaci s květákem a sýrem vytváří harmonii chutí, která je jemná, ale zároveň výrazná. Květák bývá často podceňovanou surovinou. Přitom jde o zeleninu, která nabízí nepřeberné možnosti. Jeho chuť je jemná a během vaření nebo pečení neztrácí svůj charakter.

Bešamelová omáčka vznikla ve Francii už v 17. století a dodnes ji považujeme za jeden z pilířů klasické gastronomie ve francouzské kuchyni. V tomto receptu má bešamel ještě jednu zásadní roli, je totiž ochucen nastrouhaným sýrem a právě díky tomu získává krémovou konzistenci a typickou „táhlost“.

Recept na zapečený květák s francouzskými kořeny

Ingredience pro přípravu

  • 1 středně velký květák
  • 150 g nivy nebo jiného sýra
  • 200 g uzeného masa nebo šunky
  • 1 kapie
  • zelená část jarní cibulky
  • nasekaná petrželka
  • plátek másla asi 1,5 cm
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup přípravy bešamelového zapečeného květáku

1. Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě povaříme do poloměkka.

2. Rozložíme ho do zapékacích misek, přidáme nadrobno nakrájené uzené maso nebo šunku, nakrájenou kapii, nasekanou zelenou část jarní cibulky a petrželku.

3. Vše osolíme a opepříme.

4. Na pánvi uděláme z másla a mouky světlou jíšku, do které za stálého míchání přiléváme mléko.

5. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, muškátový oříšek a koření.

6. Bešamel vlijeme na květák a zapečeme.

Obrázek receptu na Krémové brambory s bešamelem, šunkou a sýrem, aneb zapečené potěšení pro celou rodinu

Krémové zapečené brambory se šunkou a sýrem: rychlý a chutný oběd

Květák zapečený v sýrovém bešamelu.
Foto: Romana Rubášová, Květák zapečený v sýrovém bešamelu.

Historie a současnost

I když se bešamel původně zrodil ve šlechtických kuchyních Francie, velmi rychle si našel cestu do domácností po celé Evropě. U nás se jeho „česká“ varianta, známá jako záklechtka nebo jíška s mlékem, používá do smetanových omáček a zapékaných jídel už od 19. století. V kombinaci s květákem, který se pěstoval na českých polích po staletí, vznikl recept, který působí jako fúze domácího jídla a vysoké gastronomie.

Obrázek receptu na květákový koláč se šunkou a sýrem.

Květákový koláč se šunkou a sýrem: Voňavá slaná koláčová pochoutka

Obrázek receptu na Sýrové květákové lívanečky - křupavá pochoutka na každý den

Sýrovo květákové lívanečky – křupavé placičky s bramborovou kaší

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest