S tímto nevšedním receptem ohromíte rodinu i návštěvu, která od vás bude chtít znát toto tajemství ihned po prvním soustu. V zlatavém pokrmu z trouby se mísí chutě květáku, sýru, brambor a zeleniny.
Nenechte se zmást ingrediencemi, které přijdou do tohoto chuťově výjimečného jídla, které vypadají velmi všedně, avšak jejich kombinace a způsob přípravy rozloží vaše chuťové pohárky. Proto se připravte na to, že se stane zapečený květák běžnou součástí vašeho obědového menu.
Recept na Zapečený květák se sýrem a bramborami
Potřebné vybavení
- 1 Zapékací mísa nebo pekáč
Suroviny
- 1 ks Květáku
- 500 g Brambor
- 350 ml Zeleninového vývaru
- 3 ks Cibule
- 4 plátky Šunky
- 200 g Nastrouhaného sýra (např. Gouda)
- Holandská omáčka (dle chuti (např. Thomy))
- Sůl, černý mletý pepř, muškátový oříšek
- Olej
Postup
- Omytý květák povaříme ve vroucí vodě asi 8 – 12 minut (al dente).
- Předvaříme si brambory ve slupce. Poté oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Šunku nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka.
- Kolečka cibule opékáme na kapce oleje přibližně 8 minut.
- Dáme si předehřát troubu na 250 stupňů Celsia.
- Nastrouháme si sýr.
- Uvařený květák scedíme a rozdělíme na jednotlivé růžičky.
- Opečenou cibuli zalejeme zeleninovým vývarem.
- Do vymazané zapékací mísy rozložíme muškátovým oříškem ochucené plátky brambor.
- Na brambory položíme šunku, dále květák a poté cibuli.
- Vše to zalijeme holandskou omáčkou a posypeme sýrem.
- Pečeme přibližně 30 – 40 minut.