Závin z listového těsta vždy potěší hladové krky. Pochutnáte si na něm jako na výborném předkrmu, který pohodlně naservírujete hostům před hlavním chodem. Ideálně nastartujete jejich chuťové buňky a závinem jim naznačíte, že se můžou těšit na luxusní oběd. V případě, že hosty nečekáte, závinem potěšíte například děti, když jim ho rozdělíte ke svačině do školy. Díky špenátu a vejci je příjemně vláčný a s listovým těstem je příprava snadná a rychlá. Závin podle tohoto receptu je navíc zapletený jako copánek.
Recept na slaný závin
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 400 g listového těsta
- 200 g smetanového sýra
- 100 g špenátu
- 100 g šunky
- 1 vejce
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
2. Listové těsto před použitím necháme zchladnout v lednici a rozválíme, nebo ještě lépe, použijeme již rozválené těsto.
3. Uděláme do vyváleného plátu těsta zářezy s kráječem na pizzu.
4. Těsto ve svém středu namažeme sýrem a na ten vyskládáme špenát.
5. Poté navrstvíme šunku a z nařezaných konců těsta vytvoříme zatočením vrtule, které přeložíme vždy na druhou stranu.
6. Oba konce těsta také přeložíme směrem dovnitř a tím závin uzavřeme.
7. Připravený závin si dáme na plech a potřeme ho vyšlehaným vejcem.
8. Závin vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut.
9. Podáváme s chutí teplé jako předkrm, nebo studené do krabičky ke svačině.
Suroviny obměňujte
Pokud vám jakákoliv ingredience nesedí, klidně ji zaměňte za jinou, vynechte nebo cokoliv přidejte. Záleží pouze na vaší fantazii a chutích, my máme vyzkoušenou tuto kombinaci, ale jistě si oblíbíte další. Připravte pro celou rodinu kompletní pohoštění, kdy druhý závin bude ve sladké variantě s tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplní.