Tento recept na jahodový tvarohový dort má pro mě zvláštní místo v srdci, protože jsem ho získala od své sousedky, která ho připravovala při každé větší rodinné oslavě. Tento dort byl vždy středem pozornosti a tak doufám, že se mi příště vizuálně povede trošku lépe :-)).

Po letech, kdy recept upadl do zapomnění, jsem na něj náhodou narazila při úklidu starých kuchařek. Rozhodla jsem se ho znovu oživit, předat dětem kousek tradice z mého dětství. Tento dort kombinuje jemnou tvarohovou náplň s osvěžujícími jahodami a lehkým želé, což z něj dělá ideální dezert pro letní dny. Je to dokonalý příklad toho, jak mohou staré recepty ožít a přinést radost i v moderní kuchyni. Podívejte se na tento recept, který je lahodný i snadno připravitelný. Užijte si jeho krémovou a svěží chuť.

Recept na Nepečený jahodovo-tvarohový želé dort

Recept na Nepečený jahodovo-tvarohový želé dort
Recept na Nepečený jahodovo-tvarohový želé dort

Suroviny potřebné na přípravu

  • 500 g tvarohu
  • 5 žloutků
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru (pokud máte domácí, jinak 2 lžičky koupeného)
  • 6 lžiček želatiny
  • 100 ml vody
  • 200 ml horkého mléka
  • 300 g jahod + jahody na ozdobu
  • 2 sáčky dortového želé

Postup přípravy

1. Přípravíme tvarohovou směs

Důkladně promíchejte cukr se žloutky, přidejte vanilkový cukr a tvaroh. Vše dobře promíchejte, aby byla směs hladká. Opatrně vmíchejte nakrájené jahody, dejte pozor, aby se nerozmačkaly.

2. Dále připravíme želatinu

Želatinu rozmíchejte ve vodě a nechte ji trochu nabobtnat. Přidejte horké mléko a důkladně zamíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.

3. Spojíme směsí

Želatinovou směs, ještě horkou, přidejte do tvarohové směsi a důkladně promíchejte, aby se želatina rovnoměrně rozprostřela.

4. Plnění dortové formy

Směs nalijte do dortové formy a nechte na kuchyňské lince úplně vychladnout. Poté dort přesuňte do lednice a nechte ho tam 4-5 hodin (ideálně přes noc).

5. Příprava a použití želé

Dortové želé připravte podle návodu na sáčku. Třetinu želé nalijte na vychladlý dort, rozložte odložené jahody a poté přidejte zbytek želé.

6. Servírování

Dort nechte v lednici, dokud želé úplně neztuhne. Poté opatrně sejměte rám dortové formy. Dort má krémovou texturu, ale díky želatině se dá snadno krájet.

Tipy na závěr

Pokud chcete dort ještě více ozvláštnit, můžete do tvarohové směsi přidat trochu citronové kůry pro svěžejší chuť. Dort můžete ozdobit čerstvými lístky máty nebo dalšími druhy ovoce podle sezóny.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest