Říká se, že polévka je grunt a kdo ji nejí, je špunt. Souhlasíte s tím? K nejčastěji používaným surovinám patří hovězí maso, a to ať už připravujeme poctivý vývar, nebo například gulášovou polévku. Tepelnou úpravou získává jemnost a šťavnatost, díky čemuž pak vynikne i chuť koření, které k tomuto druhu masa neodmyslitelně patří: například bobkový list či nové koření. Obě tyto přísady zvýrazní přirozenou chuť masa a dodají mu hloubku. Bobkový list navíc podporuje trávení a snižuje nadýmání.

Koření pro chuť i zdraví

Nové koření, označované také jako „jamajský pepř“, kombinuje tóny hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a pepře. Spolu s bobkovým listem tvoří v české kuchyni základ pro omáčky typu rajská nebo svíčková, přidává se ale i do vývarů a marinád. Tato kořenicí dvojice se skvěle hodí právě k hovězímu. Je to dáno její výrazností i schopností konzervace. Při pomalém vaření se postupně uvolňují aromatické látky, které propojí chuť jednotlivých složek jídla.

Ingredience na sytou hovězí polévku

  • Cibule – 1 ks;
  • Mrkev – 2 ks menších (nebo 1 větší);
  • Tuk na smažení – může být olej nebo sádlo;
  • Hovězí maso – 370 g;
  • Mletá sladká paprika – 1 lžíce;
  • Mletý černý pepř – 1 lžička;
  • Voda – podle potřeby;
  • Brambory – 800 g;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Celý černý pepř – 2 kuličky;
  • Nové koření – 2 kuličky;
  • Sušený česnek – ½ lžičky;
  • Sušená majoránka – 1 lžička;
  • Bobkový list – 1 ks;
  • Rajčatový protlak – 100 g (nebo 1 velké rajče);
  • Kopr – 1 lžička

Postup přípravy hovězí polévky

  • Cibuli nakrájejte nadrobo.
  • Mrkev nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
  • Ve větším hrnci rozpalte tuk.
  • Vložte cibuli a rovnou na ni mrkev a zamíchejte.
  • Hovězí maso nakrájejte na menší kostky.
  • V momentě, kdy zelenina v hrnci začne zlátnout, vsypte k ní maso.
Obrázek k receptu: Zasytí a zahřeje: Tuto polévku můžete s klidem servírovat jako samostatný oběd
Foto: YouTube/Panna Lesia, Recept na: Zasytí a zahřeje: Tuto polévku můžete s klidem servírovat jako samostatný oběd
Obrázek k receptu: Sytá polévka do 20 minut? Jistě, dokonce jen s pár běžnými surovinami!

Tato neuvěřitelně jemná zeleninová polévka je synonymem pro dokonalost. Budete ji dělat pořád

  • Znovu řádně promíchejte.
  • Když se maso zatáhne a začne se lehce připékat, přidejte sladkou papriku.
  • Zamíchejte a přisypte lžičku černého pepře.
  • Zalijte vařící vodou tak, aby všechny ingredience byly zakryté.
  • Přikryjte poklicí a nechte na mírném ohni vařit.
  • Mezitím nakrájejte brambory na drobné kostičky (asi 1 cm).
  • Nakrájené brambory přidejte do hrnce v momentě, kdy je maso již měkké.
  • Přidejte celý pepř, nové koření, česnek, majoránku a bobkový list.
  • Znovu zalijte vroucí vodou.
  • Vařte, až jsou brambory poloměkké.
  • Přidejte rajčatový protlak a kopr.
  • Vařte pod pokličkou ještě 5 minut.
Obrázek receptu na Polévku ze staré plotny aneb kmínové pohlazení

Poctivá kmínová polévka s jíškou a rozšlehaným vejcem: Polévka chudých z babiččiny kuchyně

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline, Wikipedie

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest