Říká se, že polévka je grunt a kdo ji nejí, je špunt. Souhlasíte s tím? K nejčastěji používaným surovinám patří hovězí maso, a to ať už připravujeme poctivý vývar, nebo například gulášovou polévku. Tepelnou úpravou získává jemnost a šťavnatost, díky čemuž pak vynikne i chuť koření, které k tomuto druhu masa neodmyslitelně patří: například bobkový list či nové koření. Obě tyto přísady zvýrazní přirozenou chuť masa a dodají mu hloubku. Bobkový list navíc podporuje trávení a snižuje nadýmání.
Koření pro chuť i zdraví
Nové koření, označované také jako „jamajský pepř“, kombinuje tóny hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a pepře. Spolu s bobkovým listem tvoří v české kuchyni základ pro omáčky typu rajská nebo svíčková, přidává se ale i do vývarů a marinád. Tato kořenicí dvojice se skvěle hodí právě k hovězímu. Je to dáno její výrazností i schopností konzervace. Při pomalém vaření se postupně uvolňují aromatické látky, které propojí chuť jednotlivých složek jídla.
Ingredience na sytou hovězí polévku
- Cibule – 1 ks;
- Mrkev – 2 ks menších (nebo 1 větší);
- Tuk na smažení – může být olej nebo sádlo;
- Hovězí maso – 370 g;
- Mletá sladká paprika – 1 lžíce;
- Mletý černý pepř – 1 lžička;
- Voda – podle potřeby;
- Brambory – 800 g;
- Sůl – 1 lžička;
- Celý černý pepř – 2 kuličky;
- Nové koření – 2 kuličky;
- Sušený česnek – ½ lžičky;
- Sušená majoránka – 1 lžička;
- Bobkový list – 1 ks;
- Rajčatový protlak – 100 g (nebo 1 velké rajče);
- Kopr – 1 lžička
Postup přípravy hovězí polévky
- Cibuli nakrájejte nadrobo.
- Mrkev nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
- Ve větším hrnci rozpalte tuk.
- Vložte cibuli a rovnou na ni mrkev a zamíchejte.
- Hovězí maso nakrájejte na menší kostky.
- V momentě, kdy zelenina v hrnci začne zlátnout, vsypte k ní maso.

Tato neuvěřitelně jemná zeleninová polévka je synonymem pro dokonalost. Budete ji dělat pořád
- Znovu řádně promíchejte.
- Když se maso zatáhne a začne se lehce připékat, přidejte sladkou papriku.
- Zamíchejte a přisypte lžičku černého pepře.
- Zalijte vařící vodou tak, aby všechny ingredience byly zakryté.
- Přikryjte poklicí a nechte na mírném ohni vařit.
- Mezitím nakrájejte brambory na drobné kostičky (asi 1 cm).
- Nakrájené brambory přidejte do hrnce v momentě, kdy je maso již měkké.
- Přidejte celý pepř, nové koření, česnek, majoránku a bobkový list.
- Znovu zalijte vroucí vodou.
- Vařte, až jsou brambory poloměkké.
- Přidejte rajčatový protlak a kopr.
- Vařte pod pokličkou ještě 5 minut.

Poctivá kmínová polévka s jíškou a rozšlehaným vejcem: Polévka chudých z babiččiny kuchyně
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline, Wikipedie