Stává se vám, že máte obrovskou úrodu jablek a nevíte, co s nimi? Anebo jen prostě chcete mít v zimě připravená hotová jablka třeba na koláč? Zkuste je nastrouhat a zavařit a budete mít v zimě kam sáhnout pro porci strouhaných jablek. Tento způsob zavařování znám ještě z mého dětství, kdy jsme měli na zahradě spoustu jablek a kromě klasického kompotu se jablka zavařovala i na tento způsob.

Jablka si takto zachovají přirozenou sladkost a je jen na vás, zda je chcete při pečení dosladit nebo je necháte zdravější bez cukru. Pečení s nastrouhanými zavařenými jablky bez cukru a konzervantů je snadné, mají univerzální využití v kuchyni a můžete je s klidným svědomím konzumovat při dietě nebo je dát malým dětem.

Na zavaření jablek není potřeba kupovat téměř žádné další suroviny, postačí vám voda, citrónová šťáva a koření – hřebíček a celá skořice. Takto zakonzervovaná jablka mají dlouhou trvanlivost.

Recept na zavařená strouhaná jablka bez cukru

Ingredience potřebné na zavařování přírodních nastrouhaných jablek

  • trochu soli do vody, aby jablka neztmavli, než je stihneme zavařit
  • citrónová šťáva (volitelné)
  • koření (hřebíček a skořice) – (volitelné)
  • jablka
  • sterilizované sklenice

Postup konzervování jablek

1. Jablka oloupeme, oloupaná jablka ukládáme do osolené vody, kvůli tomu, aby neztmavli.

2. Jablka rozpůlíme a nastrouháme (v robotu nebo ručně).

3. Když jablka nastrouháme, rukama je trochu vyždímáme a nacpeme do sklenic (velikosti 7 dl).

Obrázek receptu na Neslazená strouhaná jablka ve skle
Recept na Neslazená strouhaná jablka ve skle – Jablka blanšírujeme, vyždímáme a nacpeme do sklenic.

4. Nastrouhaná jablka blanšírujeme (pouze ohřejeme, nesmí se vařit, můžeme přidat malinko šťávy a nacpeme do sklenic, které jsme si vysterilizovali. Naplníme pod okraj sklenice, zavřeme jemně víčkem a dáme sterilizovat do kastrolu vystlaného utěrkou, do kterého dolijeme vodu asi do 3/4 sklenic.

5. Zavařujeme 20 minut při slabší teplotě. Po 20 minutách přitáhneme víčko a sklenice přikryjeme dekou a necháme chladit.

Tipy na použití zbytků

Máme-li jablka ekologická, nevyhazujte slupky, zkuste je vysušit a použít na čaj.

Obrázek receptu na Neslazená strouhaná jablka ve skle
Recept na Neslazená strouhaná jablka ve skle – Slupky z jablek vysušíme a použijeme na čaj.

Šťávu, kterou jsme z jablek získali, můžeme vypít, anebo jí taky zavařit, buď samostatně ve sklenici, anebo v malé skleničce s jablky. Nebo ji můžeme smíchat s jablky a udělat přesnídávku pro děti.

Obrázek receptu na jablečný závin s meruňkovou marmeládou.

Jablečný závin s meruňkovou marmeládou: Neobvyklá variace klasického receptu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest