Také někdy toužíte doma jen tak vyklopit konzervu a mít uvařeno, ale zároveň jíst kvalitně? Domácí zavařování je cestou! Uchová masu vůni, šťavnatost i výživové hodnoty, a to bez „šmakulád“, s nimiž se můžeme setkat v průmyslově vysoce zpracovaných výrobcích. Postup není složitý, zvládne jej i méně zkušený kuchař: Maso se nakrájí na kousky, okoření, zalije tekutinou a poctivě zavaří. Jen pozor – nestačí jej zavařit jen jednou, jak někteří nabádají. Pouze správnou sterilizací se minimalizuje riziko kontaminace.
Kvalitní zdroj živin: maso
Při domácím zavařování máte jistotu kvality surovin a také toho, že si do jídla nepřidáváte žádné stabilizátory či zvýrazňovače chuti, máte kontrolu také nad množstvím soli. Zavařované maso (v tomto případě vepřové) tak zůstane čistým zdrojem kvalitních bílkovin, železe a vitaminů skupiny B. Správně zavařené bude navíc skvělým základem k různým přílohám, ať už jde o chléb, brambory nebo náš národní poklad – knedlíky.
Ingredience:
- Vepřová plec – 1 kg;
- Vepřový bok – 1 kg;
- Majoránka – 1 čajová lžička;
- Jodizovaná kuchyňská sůl – 36 g;
- Mletý koriandr – ½ čajové lžičky;
- Česnek – 6 stroužků;
- Mletý pepř – ½ čajové lžičky;
- Voda – 150 ml;
- Nové koření – 8 kuliček;
- Bobkový list – 8 ks.
Postup:
- Oba druhy masa očistěte, omyjte a osušte.
- Plec i bok nakrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm.
- Maso dejte do velké mísy, osolte, přidejte koriandr, pepř a prolisovaný česnek.
- Přilijte vodu a asi 10 minut míchejte.
- Přikryjte a dejte na noc do chladničky.
- Na dno vymytých a vypařených sklenic dejte bobkový list a kuličky nového koření.
- Masovou směs znovu 5 minut míchejte.
- Jakmile maso dosáhne pokojové teploty, napěchujte jej do sklenic (asi 3 cm pod vršek).
- Okraje sklenic otřete nejdříve vlhkým hadříkem, poté papírovým ubrouskem nebo suchou, čistou utěrkou.
- Sklenice uzavřete, víčka pevně utáhněte.
- Naplněné sklenice postavte na plech, který vložíte do studené trouby.
- Troubu zapněte na 105 °C a pečte 2 hodiny.
- Sklenice nechte v troubě vychladnout.
- Po 24 hodinách postup opakujte, ale pečte při 105 °C pouze hodinu.
- Třetí den, opět při 105 °C, pečte 50 minut.
- Po vychladnutí přendejte sklenice na chladné místo.
- Díky pasterizaci (tyndalizaci) je možné takto zpracované maso skladovat i několik měsíců.

Zapomeňte na konzervy z obchodu: Tohle poctivé zavařené maso vydrží měsíce a chutná skvěle

Vepřovky do sklenice: Zavařené vepřové, které chutná a dlouho vydrží
Zdroj: Autorský text, Healthline