5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Zserbó je tradiční maďarský dezert, který se skládá z několika vrstev těsta, džemu, mletých ořechů a je zakončený čokoládovou polevou.

Zebra řezy jsou lahodný dezert, který okouzlí svou vrstvenou strukturou a bohatou chutí. Začneme přípravou hladkého těsta ze směsi mouky, másla, mléka, žloutků a dalších ingrediencí, které necháme chvíli odpočinout. Těsto rozdělíme na čtyři části, každou z nich rozválíme na velikost pekáče a postupně vrstvíme s náplní z meruňkové marmelády a směsi mletých vlašských ořechů a cukru. Po sestavení všech vrstev necháme těsto ještě chvíli kynout, poté pečeme do zlatova. Po vychladnutí dezert pokryjeme hladkou čokoládovou polevou, kterou připravíme z másla, cukru, mléka a kakaa. Nakonec necháme polevu ztuhnout a Zebra řezy podáváme nakrájené na úhledné kousky.

Tipy na vylepšení zebra řezů:

  • Citronová Kůra: Přidání citronové kůry dodává těstu svěžest a zjemňuje jeho chuť.
  • Kynutí: I když těsto nevyžaduje dlouhé kynutí, nechte ho alespoň krátce nakynout, aby bylo vláčnější.
  • Čokoládová poleva: Před nanesením polevy se ujistěte, že koláč je zcela vychladlý, aby čokoláda dobře přilnula.
Zdroj obrázku: Kuchyně Annamaria, Jednotlivé vrstvy řezů

Recept na zebra řezy

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 40 minut
Doba odpočinku 1 hodina
Celkový čas 2 hodiny
Porcí 8 porcí
Naučte se krok za krokem, jak připravit tuto lahůdku, která potěší každého gurmána

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení

Suroviny

Ingredience na přípravu těsta:

  • 600 gramů mouky
  • 250 gramů másla
  • 1 lžíce droždí
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 130 mililitrů mléka
  • 4-5 lžic zakysané smetany
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 špetky soli

Ingredience na přípravu náplně:

  • 675 gramů meruňkového džemu
  • 300 gramů vlašských ořechů (mletých)
  • 240 gramů moučkového cukru
  • 3 lžíce rumu (volitelně)

Ingredience na přípravu polevy:

  • 100 gramů másla
  • gramů moučkového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaového prášku (neslazeného )

Postup 

  • Smíchejte mléko, 1 lžičku cukru a droždí.
  • V míse smíchejte sůl a mouku. Přidejte měkké máslo, žloutky, zakysanou smetanu, citronovou kůru, moučkový cukr a směs droždí s mlékem.
    Zebra řezy - ingredience

    Zdroj obrázku: Kuchyně Annamaria, Ingredience na zebra řezy

  • Vypracujte hladké těsto a nechte ho přikryté asi 30 minut odpočívat.
  • Těsto rozdělte na 4 stejné části a nechte je přikryté dalších 10 minut odpočívat.
  • Smíchejte mleté vlašské ořechy a moučkový cukr.
  • První část těsta rozválejte na velikost pekáče a vložte do formy vyložené pečicím papírem.
    Zebra řezy - těsto

    Zdroj obrázku: Kuchyně Annamaria, Těsto na řezy

  • Potřete jednou třetinou džemu a rovnoměrně posypte jednou třetinou ořechovo-cukrové směsi.
  • Druhý díl těsta rozválejte a položte na ořechovou náplň. Opakujte vrstvení džemu a ořechů, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
  • Vrchní vrstvu těsta propíchejte vidličkou a nechte přikryté kynout dalších 20 minut.
  • Předehřejte troubu na 180 °C. Koláč pečte přibližně 35-40 minut, dokud povrch nezezlátne. Poté nechte koláč úplně vychladnout.
  • V malém hrnci zahřívejte cukr, mléko, máslo a kakao na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Vařte ještě jednu minutu, dokud směs nezíská hedvábnou texturu.
    Zebra řezy - poleva

    Zdroj obrázku: Kuchyně Annamaria, Příprava čokoládové polevy

  • Počkejte, až poleva trochu vychladne, a pak ji rovnoměrně rozetřete na vršek koláče.
  • Nechte čokoládovou polevu ztuhnout. Poté koláč nakrájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě na malé kousky.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Maďarská
Klíčové slovo: čokoláda, řezy na plech, vlašské ořechy, Zebra řezy, Zserbó
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest