Zserbó je tradiční maďarský dezert, který se skládá z několika vrstev těsta, džemu, mletých ořechů a je zakončený čokoládovou polevou.
Zebra řezy jsou lahodný dezert, který okouzlí svou vrstvenou strukturou a bohatou chutí. Začneme přípravou hladkého těsta ze směsi mouky, másla, mléka, žloutků a dalších ingrediencí, které necháme chvíli odpočinout. Těsto rozdělíme na čtyři části, každou z nich rozválíme na velikost pekáče a postupně vrstvíme s náplní z meruňkové marmelády a směsi mletých vlašských ořechů a cukru. Po sestavení všech vrstev necháme těsto ještě chvíli kynout, poté pečeme do zlatova. Po vychladnutí dezert pokryjeme hladkou čokoládovou polevou, kterou připravíme z másla, cukru, mléka a kakaa. Nakonec necháme polevu ztuhnout a Zebra řezy podáváme nakrájené na úhledné kousky.
Tipy na vylepšení zebra řezů:
- Citronová Kůra: Přidání citronové kůry dodává těstu svěžest a zjemňuje jeho chuť.
- Kynutí: I když těsto nevyžaduje dlouhé kynutí, nechte ho alespoň krátce nakynout, aby bylo vláčnější.
- Čokoládová poleva: Před nanesením polevy se ujistěte, že koláč je zcela vychladlý, aby čokoláda dobře přilnula.
Recept na zebra řezy
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
Suroviny
Ingredience na přípravu těsta:
- 600 gramů mouky
- 250 gramů másla
- 1 lžíce droždí
- 3 žloutky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 130 mililitrů mléka
- 4-5 lžic zakysané smetany
- kůra z jednoho citronu
- 2 špetky soli
Ingredience na přípravu náplně:
- 675 gramů meruňkového džemu
- 300 gramů vlašských ořechů (mletých)
- 240 gramů moučkového cukru
- 3 lžíce rumu (volitelně)
Ingredience na přípravu polevy:
- 100 gramů másla
- 3½ gramů moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce kakaového prášku (neslazeného )
Postup
- Smíchejte mléko, 1 lžičku cukru a droždí.
- V míse smíchejte sůl a mouku. Přidejte měkké máslo, žloutky, zakysanou smetanu, citronovou kůru, moučkový cukr a směs droždí s mlékem.
Zdroj obrázku: Kuchyně Annamaria, Ingredience na zebra řezy
- Vypracujte hladké těsto a nechte ho přikryté asi 30 minut odpočívat.
- Těsto rozdělte na 4 stejné části a nechte je přikryté dalších 10 minut odpočívat.
- Smíchejte mleté vlašské ořechy a moučkový cukr.
- První část těsta rozválejte na velikost pekáče a vložte do formy vyložené pečicím papírem.
Zdroj obrázku: Kuchyně Annamaria, Těsto na řezy
- Potřete jednou třetinou džemu a rovnoměrně posypte jednou třetinou ořechovo-cukrové směsi.
- Druhý díl těsta rozválejte a položte na ořechovou náplň. Opakujte vrstvení džemu a ořechů, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
- Vrchní vrstvu těsta propíchejte vidličkou a nechte přikryté kynout dalších 20 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Koláč pečte přibližně 35-40 minut, dokud povrch nezezlátne. Poté nechte koláč úplně vychladnout.
- V malém hrnci zahřívejte cukr, mléko, máslo a kakao na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Vařte ještě jednu minutu, dokud směs nezíská hedvábnou texturu.
Zdroj obrázku: Kuchyně Annamaria, Příprava čokoládové polevy
- Počkejte, až poleva trochu vychladne, a pak ji rovnoměrně rozetřete na vršek koláče.
- Nechte čokoládovou polevu ztuhnout. Poté koláč nakrájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě na malé kousky.