Sezóna rajčat je v plném proudu, nicméně při letošním počasí se může lehce stát, že vám zůstane mnoho nezralých plodů. Jak známo, syrové se konzumovat nesmí kvůli obsahu solaninu. Co ale s nimi? Rozhodně je nevyhazujte! Připravte si pikantní kavkazská nakládaná rajčata. Spojení s koprem, česnekem, petrželkou a pikantním chilli dává tomuto pokrmu výrazně voňavý nádech. Převažuje zde aroma bylin a kořeněná hloubka, která osloví nejednoho strávníka.

Vitaminová bomba na zimu

Zelených rajčat se netřeba bát, umí-li je člověk správně zpracovat. Jsou cenným zdrojem tomatinu, tedy látky s protizánětlivými a antibakteriálními účinky. Ta je i v plodech zralých, ale v menším množství. Dále zde nalezneme vitaminy skupiny B a vlákninu, a to vše s minimem cukru. Křenové listy a kopr podporují trávení a napomáhají imunitě, česnek v kombinaci s chilli zahřívá a působí jako silné přírodní antibiotikum.

Ingredience na 3 sklenice o objemu 1,5 litru:

  • Zelená rajčata – 2,5 kg;
  • Křenové listy – dle chuti;
  • Kopr – 40 g;
  • Zelená petrželka – 50 g;
  • Česnek – 1 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠stroužek;
  • Chilli paprička – 1 ks;
  • Voda – 1,5 l;
  • Ocet – 150 ml;
  • Sůl – 2 polévkové lžíce;
  • Cukr krystal – 4 polévkové lžíce.
Obrázek k receptu: Zelená rajčata pikantní a chutná: Báječná pochoutka na zimu!
Foto: Uživatel Waithamai/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Zelená rajčata pikantní a chutná: Báječná pochoutka na zimu!

Postup:

  • Rajčata omyjte a osušte.
  • Česnek připravte dle vlastních preferencí: prolisujte, nastrouhejte nebo najemno nasekejte.
  • Zelenou petrželku, kopr a chilli papričku nasekejte najemno, poté je smíchejte s připraveným česnekem.
  • Do rajčat udělejte hluboký zářez (ale pozor, nepřeřízněte je).
  • Naříznutá rajčata naplňte bylinkovou směsí.
  • Na dno každé sklenice vložte listy křenu.
  • Sklenice naplňte připravenými rajčaty.
  • Zalijte vroucí vodou, zavíčkujte a nechte 10 minut odstát.
  • Vodu ze sklenic sceďte, přidejte k ní sůl a cukr.
  • Promíchejte a dejte vařit. Doba varu: 3-4 minuty.
  • Přidejte 9% ocet a nechte ještě několik minut vařit.
  • Marinádu nalijte do sklenic, které dobře zavíčkujte.
  • Sterilizujte buď v zavařovacím hrnci, anebo v klasickém, na jehož dno dejte utěrku.
  • Doba sterilizace od okamžiku varu: 15 minut.
  • Zkontrolujte víčka, případně dotáhněte.
  • Sklenice otočte dnem vzhůru, zakryjte je ručníkem a nechte zcela vychladnout.
  • Tip na servírování: Tato rajčata jsou skvělá s rybami, steaky či jiným masem.
Obrázek receptu na Lahodná zelená rajčata v nálevu.

Lahodná zelená rajčata v nálevu

Obrázek receptu na chutney ze zelených rajčat.

Chutney ze zelených rajčat

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest