Sezóna rajčat je v plném proudu, nicméně při letošním počasí se může lehce stát, že vám zůstane mnoho nezralých plodů. Jak známo, syrové se konzumovat nesmí kvůli obsahu solaninu. Co ale s nimi? Rozhodně je nevyhazujte! Připravte si pikantní kavkazská nakládaná rajčata. Spojení s koprem, česnekem, petrželkou a pikantním chilli dává tomuto pokrmu výrazně voňavý nádech. Převažuje zde aroma bylin a kořeněná hloubka, která osloví nejednoho strávníka.
Vitaminová bomba na zimu
Zelených rajčat se netřeba bát, umí-li je člověk správně zpracovat. Jsou cenným zdrojem tomatinu, tedy látky s protizánětlivými a antibakteriálními účinky. Ta je i v plodech zralých, ale v menším množství. Dále zde nalezneme vitaminy skupiny B a vlákninu, a to vše s minimem cukru. Křenové listy a kopr podporují trávení a napomáhají imunitě, česnek v kombinaci s chilli zahřívá a působí jako silné přírodní antibiotikum.
Ingredience na 3 sklenice o objemu 1,5 litru:
- Zelená rajčata – 2,5 kg;
- Křenové listy – dle chuti;
- Kopr – 40 g;
- Zelená petrželka – 50 g;
- Česnek – 1 stroužek;
- Chilli paprička – 1 ks;
- Voda – 1,5 l;
- Ocet – 150 ml;
- Sůl – 2 polévkové lžíce;
- Cukr krystal – 4 polévkové lžíce.
Postup:
- Rajčata omyjte a osušte.
- Česnek připravte dle vlastních preferencí: prolisujte, nastrouhejte nebo najemno nasekejte.
- Zelenou petrželku, kopr a chilli papričku nasekejte najemno, poté je smíchejte s připraveným česnekem.
- Do rajčat udělejte hluboký zářez (ale pozor, nepřeřízněte je).
- Naříznutá rajčata naplňte bylinkovou směsí.
- Na dno každé sklenice vložte listy křenu.
- Sklenice naplňte připravenými rajčaty.
- Zalijte vroucí vodou, zavíčkujte a nechte 10 minut odstát.
- Vodu ze sklenic sceďte, přidejte k ní sůl a cukr.
- Promíchejte a dejte vařit. Doba varu: 3-4 minuty.
- Přidejte 9% ocet a nechte ještě několik minut vařit.
- Marinádu nalijte do sklenic, které dobře zavíčkujte.
- Sterilizujte buď v zavařovacím hrnci, anebo v klasickém, na jehož dno dejte utěrku.
- Doba sterilizace od okamžiku varu: 15 minut.
- Zkontrolujte víčka, případně dotáhněte.
- Sklenice otočte dnem vzhůru, zakryjte je ručníkem a nechte zcela vychladnout.
- Tip na servírování: Tato rajčata jsou skvělá s rybami, steaky či jiným masem.

Lahodná zelená rajčata v nálevu

Chutney ze zelených rajčat
Zdroj: Autorský text, Healthline