Toto výborné a univerzální jídlo je mou oblíbenou verzí jídla Bretaňské fazole, které všichni určitě dobře známe. V létě máme na zahradě spoustu zeleniny, proto můžeme vařit trochu jinak. Místo suchých fazolí používáme zelené fazole a taky čerstvá rajčata. Tato letní verze je rychlejší na přípravu a je skvělým a chutným jídlem, které spojuje svěžest zeleniny s plnou chutí klobásy a jemnou kyselostí rajčat. Tento pokrm je výborný jako rychlý oběd nebo večeře, která zasytí a potěší naše chuťové pohárky.
Recept na Zelené fazolky na cibulce s klobásou v rajčatové omáčce
Ingradience na přípravu
- 600 g zelených fazolek
- 2 cibule
- 4 klobásy
- 3 velká rajčata (nebo plechovka sekaných rajčat)
- 3 kávové lžičky rajčatového protlaku
- mletá sladká a pálivá paprika dle chuti
- majoránka, sůl a pepř (anebo bobkový list a nové koření) dle chuti
Postup
1. Uřízneme konce zelených fazolí a fazole opláchneme.
2. Fazole zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, vaříme 15 minut a scedíme je.
3. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na kousky velikosti kolem 2 cm.
4. Klobásu nakrájíme na půl plátky a cibuli na kostičky.
5 . V hlubší pánvi rozehřejeme trochu tuku, restujeme cibuli a klobásu.
6. Když je cibule zlatistá, přidáme všechna koření a sůl a na kostičky nakrájená loupaná rajčata a ještě pár minut podusíme.
7. Nakonec přidáme rajský protlak a fazole a dle chuti ještě dochutíme.
Servírování
Toto výborné a univerzální jídlo lze podávat různými způsoby. Podáváme jej s čerstvým chlebem, s toasty, s těstovinami, s bramborami, s rýží, s polentou nebo kuskusem, ale i posypané strouhaným sýrem, bylinkami, či pokapané citrónovou šťávou. Lze jej snadno přizpůsobit různým chutím a příležitostem, co z něj činí výbornou univerzální potravinu pro každodenní i sváteční stůl.