Tradiční hlávkové zelí je tělu velmi prospěšná a zdravá potravina. Jedná se o běžnou a často přehlíženou potravinu, jejíž role je v kuchyni velmi významná. A často je mnohem jednodušší a vhodnější použít právě zelí než nějaké exotické super moderní potraviny, které jsou zrovna in.
Zelí je často označováno jako superpotravina. A není to jen tak – zelí je velmi výživné a bohaté na vitamín C, vlákninu, antioxidanty a další vitamíny a tělu prospěšné látky. Zároveň podporuje trávení, obsahuje vitamín B6 a kyselinu listovou. Tedy látky nezbytné pro mnoho důležitých procesů v těle, včetně energetického metabolismu a normálního fungování nervového systému. K výčtu pozitivních vlastností patří také vitamín K, jehož je zelí skvělým zdrojem, zajišťující v těle mimo jiné srážlivost krve. Už za dob Kryštofa Kolumba a Jamese Cooka zelí cestovalo spolu s námořníky v sudech v podpalubí lodí, aby se jeho konzumací předcházelo poruchám krvetrovrby.
V jaké formě zelí konzumovat
Zelí patří do rodu brukvovitých a známe především 3 hlavní druhy. České hlávkové, čínské a pekingské. Zelí přidáváme do široké škály jídel, jako jsou saláty, polévky, dušená masa, klobásy nebo jako přílohu. Málokdo si dnes umí představit pečenou kachnu bez zelí. Chronicky známý je dnes i salát Coleslaw a z dob našich babiček nesmí chybět pochoutka známá jako Zelí s křenem. Hlavní roli ovšem hraje zelí kysané, kterému se přisuzují až zázračné účinky na náš organismus.
Vše, co byste měli vědět o kysaném zelí
Kysané zelí je druh kvašeného zelí s pravděpodobným původem v Číně před více než 2000 let, kdy se fermentace využívala k oddálení zkázy potravin. Kysané zelí se za dob našich babiček a dědů šlapalo na podzim ve sklepích. Dnes už si pro něj chodíme spíše do obchodů, ale stále si zachovává své zdravotní benefity a proto je také označováno jako superpotravina.
Díky zmiňované fermentaci, kterou kysané zelí prochází, nabízí nutričně zdravotní výhody daleko nad rámec čerstvého zelí. Fermentace je proces, během kterého mikroorganismy na zelí tráví jeho přirozené cukry a ty jsou přeměněny na oxid uhličitý a organické kyseliny. Fermentace následně vytváří podmínky, které podporují růst prospěšných probiotik. Probiotika nám následně ve střevech pomáhají, aby byly potraviny stravitelnější a naše tělo bylo schopné efektivně absorbovat vitamíny a minerály z potravin.
Na nic už nečekejte a připravte si buď vlastní kysané zelí nebo nějaký další skvělý recept, kde hlavní roli hraje právě opěvované zelí. Dobrou chuť!
Vybrané recepty se zelím pro Vaši inspiraci
- Kvašené zelí alias kysané zelí, základní recept
- Česká zelňačka z kysaného zelí
- Pečená vepřová plec na kysaném zelí
- Zelňáky neboli Placky z kysaného zelí
- Závitky z vepřové pečeně, plněné slaninou, kysaným zelím
- Chlupaté knedlíky s uzeným masem a se zelím
- Zkuste kaši z brambor a zelí – recept na tradiční Lepenici