Zelňáky, zelňáčky nebo zelné placky mají u nás dlouhou tradici a mnozí je znáte zejména připravované na plotně na pánvi a to z kysaného zelí. Hlávkové zelí je ale skvělou variantou, je sladší, jemnější a voňavější a v kombinaci s česnekem a majoránkou vytváří vůni a chuť připomínající podzimní dny na venkově.

Jejich pečení na plechu je modernější a pohodlnější varianta, než smažení na pánvi. Skvělé jsou i studené, jako rychlá svačina nebo jídlo na cesty. Do směsi lze přidat pro výraznější chuť i škvarky nebo nakrájenou slaninu. Pár minut před dopečením můžete zelňáky posypat strouhaným sýrem. Pro lehčí variantu je možné přidat bylinky nebo petržel či libeček. Z těsta je možné tvarovat i menší placičky podobné lívancům.

Recept na zelňáky z hlávkového zelí na plechu

Ingredience potřebné na přípravu slané pochoutky z jednoduchých surovin, která voní po domácku

  • půl hlávky zelí
  • 1 plný hrnek hrubé nebo polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • půl hrnku mléka
  • půl hrnku oleje
  • sůl, pepř, sladká a pálivá paprika
  • 2 lžíce Podravky (já používám Kuchařka, který je bez glutamanů)
  • salám Kabanos, nebo anglická slanina (podle chuti)
  • tuk a strouhanka na plech

Postup přípravy zelňáků

1. Zelí nakrájíme na nudličky a přidáme ostatní ingredience.

2. Uzeninu nakrájíme na drobné kostičky a taky přidáme do směsi.

Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky.
Foto: Cooky.cz, Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky.

3. Vše zamícháme a nandáme na plech vymazaný sádlem a vysypaný strouhankou.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny.

Obrázek receptu na Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: slaná pochoutka z jednoduchých surovin, která voní po domácku
Foto: Cooky.cz, Recept na Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: slaná pochoutka z jednoduchých surovin, která voní po domácku

Zelňáky jsou výborné samotné, ale i k polévce. Podáváme je jak teplé, tak studené.

Obrázek receptu na Zelňáky z dýmu a pece - Moravské zelňáky s uzeným pečené na plechu

Zelňáky z dýmu a pece – Moravské zelňáky s uzeným, pečené na plechu

Obrázek receptu na zelné placky.

Smažené zelné placky: Rychlé a syté občerstvení

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest