Zelňáky, zelňáčky nebo zelné placky mají u nás dlouhou tradici a mnozí je znáte zejména připravované na plotně na pánvi a to z kysaného zelí. Hlávkové zelí je ale skvělou variantou, je sladší, jemnější a voňavější a v kombinaci s česnekem a majoránkou vytváří vůni a chuť připomínající podzimní dny na venkově.
Jejich pečení na plechu je modernější a pohodlnější varianta, než smažení na pánvi. Skvělé jsou i studené, jako rychlá svačina nebo jídlo na cesty. Do směsi lze přidat pro výraznější chuť i škvarky nebo nakrájenou slaninu. Pár minut před dopečením můžete zelňáky posypat strouhaným sýrem. Pro lehčí variantu je možné přidat bylinky nebo petržel či libeček. Z těsta je možné tvarovat i menší placičky podobné lívancům.
Recept na zelňáky z hlávkového zelí na plechu
Ingredience potřebné na přípravu slané pochoutky z jednoduchých surovin, která voní po domácku
- půl hlávky zelí
- 1 plný hrnek hrubé nebo polohrubé mouky
- 2 vejce
- půl hrnku mléka
- půl hrnku oleje
- sůl, pepř, sladká a pálivá paprika
- 2 lžíce Podravky (já používám Kuchařka, který je bez glutamanů)
- salám Kabanos, nebo anglická slanina (podle chuti)
- tuk a strouhanka na plech
Postup přípravy zelňáků
1. Zelí nakrájíme na nudličky a přidáme ostatní ingredience.
2. Uzeninu nakrájíme na drobné kostičky a taky přidáme do směsi.
3. Vše zamícháme a nandáme na plech vymazaný sádlem a vysypaný strouhankou.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny.
Zelňáky jsou výborné samotné, ale i k polévce. Podáváme je jak teplé, tak studené.

Zelňáky z dýmu a pece – Moravské zelňáky s uzeným, pečené na plechu
