Zelí je superpotravinou ceněnou zejména pro vysoký obsah vitamínů a minerálů. Klíčový je jeho obsah vitamínu C, tedy „hráče“, který podporuje imunitní systém. Velmi důležitá je také vláknina, díky níž představuje zelí skvělou volbu i pro ty, kteří se snaží zhubnout či udržovat zdravý životní styl. Přispívá totiž k pocitu sytosti a správné funkci trávicího traktu. Mimo to obsahuje zelí také vitamíny A, E, K a skupiny B, minerály vápník a hořčík. Díky tomu je doporučováno nejen při redukčních dietách, ale i pro celkové posílení lidského zdraví.

Hustota a jemnost: Lahodný řecký jogurt

Spojení zelí a řeckého jogurtu, to je doslova pramen zdraví. Hustoty a krémovosti, jimiž se tento typ jogurtu vyznačuje, se totiž dosahuje odstraněním části syrovátky během výroby. To je proces, který zvyšuje obsah bílkovin, což při konzumaci vede k delšímu pocitu sytosti a podpoře svalové hmoty. Řecký jogurt je také bohatým zdrojem vápníku, tedy minerálu důležitého pro zdraví kostí a zubů. Obsahuje také probiotika, která podporují zdraví střevní mikroflóry. Jeho využití v gastronomii je všestranné, skvěle doplní jak sladké dezerty, tak i různé dresingy, omáčky a saláty. A právě v zelném salátu, který jsme si pro vás připravili, hraje důležitou roli.

Ingredience na salát:

  • Mrkev – 1 ks;
  • Červená cibule – pětina jednoho kusu;
  • Bílé zelí – čtvrt hlávky;
  • Jarní cibulka – 3 ks.

Na dresing:

  • Bílý řecký jogurt – 1 hrnek;
  • Olivový olej – 1 lžička;
  • Plnotučná hořčice – půl lžičky;
  • Oregano – půl lžičky;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Mletý černý pepř – čtvrt lžičky.
Obrázek k receptu: Zázračně svěží a lehká večeře: Zelný salát s řeckým jogurtem
Autor: Uživatel Ssemmanda bude /Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Zázračně svěží a lehká večeře: Zelný salát s řeckým jogurtem

Postup přípravy:

  • Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo.
  • Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  • Zelí zbavte košťálu a nakrouhejte na tenké nudličky.
  • Do hrnce dejte dostatek vody, uvařte ji a přidejte do ní trochu octa.
  • Nakrouhanou zeleninu dejte na minutu do připravené horké vody pod poklici spařit.
  • Vodu slijte, zeleninu vložte do salátové mísy.
  • Zelené části jarní cibulky nakrájejte najemno a přidejte je k zelenině. 
  • V menší misce připravte dresing, a to smícháním bílého řeckého jogurtu, plnotučné hořčice, olivového oleje, soli, oregana a pepře.
  • Dresing poté nalijte na zeleninu a zamíchejte.
Hlavní obrázek domácího salátu coleslaw

Salát coleslaw – rychlá a snadná příprava tohoto zelného salátu

Křenové zelí podle rodinného receptu

Křenové zelí – neboli zelí s křenem podle receptu od babičky

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest