Křupavý, osvěžující a rychlý, takový je salát, který si můžeme připravit bez zavařování a mít ho připravený ve sklenicích v lednici. Ovšem jestli tam máte na tuto dobrůtku místo. Je ideální jako příloha k řízkům, pečenému masu nebo jen tak na chleba. Je to náš klasický český zelný salát, který si pamatujeme z rodinných obědů, ale bez zavařování a čekání.
Tento salát je typickou součástí české studené kuchyně. Kdysi se dělával hlavně v zimě, když bylo čerstvé zelí dostupné ve sklepě, dnes ho ale děláme celoročně, jako rychlou, levnou a zdravou přílohu. Salát má tu výhodu, že ho můžeme připravit dopředu a z lednice stále chutná skvěle. Křupavé zelí podporuje trávení a je výborný jako protiváha k tučnějším jídlům.
Recept na zelný salát bez zavařování
Ingredience potřebné na salát z lednice, který máme připravený po ruce
- 2 kg hlávkového zelí
- 500 g paprik (barevných)
- 250 g cibule
- 250 g mrkve
Nálev
- 250 ml octa
- 200 ml oleje
- 150. g cukru
- půl sáčku Deka
Postup přípravy zelného salátu do sklenice
1. Zelí nastrouháme na tenké proužky, papriku na slabé proužky, cibuli na měsíčky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Všechno dohromady smícháme.
2. Zeleninu zalijeme uvařeným nálevem a necháme uležet 24 hodin.
3. Poté naložíme do sklenic a zalijeme po vrch nálevem, zavřeme a skladujeme v lednici!
Objeví li se zakalení nálevu, bublinky, zápach nebo plíseň, salát už není bezpečný ke konzumaci! Čerstvý vydrží 2-5 dní. Sklenice a víčka musí být vyvařené a zelí má být ponořené celé v nálevu, sklenice mají být v nejchladnější části lenice kolem 4 stupňů. Ocet a cukr funguje jako mírný konzervant.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha
pozn.: částečně upraveno AI