Křupavý, osvěžující a rychlý, takový je salát, který si můžeme připravit bez zavařování a mít ho připravený ve sklenicích v lednici. Ovšem jestli tam máte na tuto dobrůtku místo. Je ideální jako příloha k řízkům, pečenému masu nebo jen tak na chleba. Je to náš klasický český zelný salát, který si pamatujeme z rodinných obědů, ale bez zavařování a čekání.

Tento salát je typickou součástí české studené kuchyně. Kdysi se dělával hlavně v zimě, když bylo čerstvé zelí dostupné ve sklepě, dnes ho ale děláme celoročně, jako rychlou, levnou a zdravou přílohu. Salát má tu výhodu, že ho můžeme připravit dopředu a z lednice stále chutná skvěle. Křupavé zelí podporuje trávení a je výborný jako protiváha k tučnějším jídlům.

Recept na zelný salát bez zavařování

Ingredience potřebné na salát z lednice, který máme připravený po ruce

  • 2 kg hlávkového zelí
  • 500 g paprik (barevných)
  • 250 g cibule
  • 250 g mrkve

Nálev

  • 250 ml octa
  • 200 ml oleje
  • 150. g cukru
  • půl sáčku Deka

Postup přípravy zelného salátu do sklenice

1. Zelí nastrouháme na tenké proužky, papriku na slabé proužky, cibuli na měsíčky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Všechno dohromady smícháme.

2. Zeleninu zalijeme uvařeným nálevem a necháme uležet 24 hodin.

3. Poté naložíme do sklenic a zalijeme po vrch nálevem, zavřeme a skladujeme v lednici!

Salát je připravený v lednici k podávání.
Foto: Ilona Mikulecká, Salát je připravený v lednici k podávání.

Objeví li se zakalení nálevu, bublinky, zápach nebo plíseň, salát už není bezpečný ke konzumaci! Čerstvý vydrží 2-5 dní. Sklenice a víčka musí být vyvařené a zelí má být ponořené celé v nálevu, sklenice mají být v nejchladnější části lenice kolem 4 stupňů. Ocet a cukr funguje jako mírný konzervant.

Obrázek receptu na zelný salát bez zavařování.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest