Může být zemlbába, nazývaná také jako žemlovka luxusní, když se tradovalo, že je to pokrm ze zbytků surovin? To si pište, že může. Jednak je hodně variabilní, jednak může být tak bohatá a luxusní, jak si to jen dopřejete. Věřím, že i ve vás toto jídlo vyvolává vzpomínky na dětství, na školní jídelny a domácí kuchyni našich babiček. Někdo má na žemlovku vzpomínky hezké, někdo třeba ze školních jídelen nechvalné, proto jí mnozí vůbec nemusí.

Já se vám ale budu snažit dokázat, že taková žemlovka může být i velice chutné a zajímavé jídlo – dokonce v roli hlavního jídla. A nebo také kvalitně vychlazená jako dezert. Toto jídlo opravdu kdysi dávno vzniklo ve snaze využít zbytky staršího pečiva s kombinací jablek, kterých bylo na zahradách velmi mnoho, a vytvořit z nich chutné a syté jídlo. Dnes je žemlovka tak trochu obnovená a recepty na ní jsou taky různorodé.

Recept na luxusní a bohatou zemlbábu z remosky – není jen tak obyčejná

Ingredience na přípravu zemlbáby

  • 6 housek nebo rohlíků
  • 4 větší jablka
  • 100 g brusinek
  • 3 žloutky
  • datlový sirup
  • 500 ml smetany nebo plnotučného mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citrónová šťáva
  • špetka skořice
  • máslo na vymazání

Sněhová čepice

  • 3 bílky
  • 3 PL moučkového cukru
  • špetka soli

Postup

Recept na zemlbábu, nejen tak obyčejnou
Foto: cooky.cz, Recept na zemlbábu se strouhanými jablky a sněhovou čepicí

1. Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky rozmícháme v mléku nebo smetaně s vanilkovým cukrem,

2. Housky nakrájíme na plátky a namáčíme v mléčné směsi.

3. Jablka nastrouháme se slupkou, pokapeme citrónovou šťávou a smícháme se skořicí a brusinkami.

4. Střídavě ukládáme do remosky namočené housky a jablkovou směs.

5. Remoska je vymazaná máslem a také poslední vrstva housek je pokladená máslem.

Recept: Housková stařenka se sněhovou kapuckou: Žemlovka s tvarohem a smaženými jablíčky

Housková stařenka se sněhovou kapuckou: Žemlovka s tvarohem a smaženými jablíčky, která zahřeje na srdci

6. Pečeme v remosce 20 – 25 minut.

7. Vyšleháme si sníh z bílků s moučkovým cukrem a špetkou soli a naneseme na žemlovku.

8. Přiklopíme a pečeme dalších cca 5 minut, než je sníh zlatavý. Necháme trochu vychladnout a podáváme pokapanou datlovým sirupem.

Základ pro zemlbábu - namočené housky.
Foto: cooky.cz, Základ pro zemlbábu – namočené housky.
Obrázek receptu na žemlovku s jablky.

Poctivá tvarohová žemlovka s jablky, skořicí a rozinkami

Tipy a triky

Brusinky lze nahradit sušenými višněmi nebo rozinkami.

Místo datlového sirupu můžeme použit javorový sirup nebo med.

Sněhovou čepici můžeme posypat plátky mandlí nebo kokosem před dopečením.

zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest