Je jasné, že kdysi se mákem ani ostatními domácími surovinami nešetřilo, protože jich byl dostatek a to bez nakupování. Všechno, se doma pěstovalo, dokonce i mák jsme měly svůj. Nebylo ho na rozdávání, ale na pečení jej vždycky bylo dost. Makové buchty a různé záviny a koláče se proto pekly často.
Mák byl proto levný, výživný, krásný na pohled a hlavně jeho chuť byla i je nezaměnitelná. Buchta připravená z mletého máku má v sobě tu typickou hutnou vlhkost a oříškovou chuť. A když jí doplníte citrónovou polevou, chutná to jako by vytvořila kontrast k máku, je kyselá, svěží a tváří se jako by buchtu probudila, otevřela makové tóny a dodala jí lehkost.
Recept na makovo buchtu s citrónovou polevou
Ingredience potřebné na přípravu jednoduché makové buchty, vonící venkovem a starými recepty
Těsto
- 5 vajec
- 350 g cukru krupice
- 200 g mletého máku
- 150 g pohankové hladké mouky Pernerka
- 250 g smetany ke šlehání
- 150 g oleje
- 1 lžička mleté skořice
- půl lžičky soli
- 1 balíček Prášku do pečiva bez lepku
Citrónová poleva
- 250 g cukr moučky
- 60 g citrónové šťávy
Zdobení
- sušené květy chrpy
Postup přípravy jednoduché makové buchty s polevou
1. Vyšleháme v misce vejce s cukrem do husté pěny, přidáme postupně smetanu a olej, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a mák a sůl.
2. Těsto vylijeme do vyššího vymazaného a vysypaného plechu a pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů cca 20 minut.

3. Důkladně vymícháme moučkový cukr s citronovou šťávou a na mírně teplou buchtu polevu vylijeme a rozetřeme. Necháme vychladnout.
Toto není cukrárensky přešlechtěný dezert, ale čistá, nadýchaná poctivost.
Rychlý štrúdl s mákem a švestkami z jogurtového těsta, které se skvěle zpracovává a vždy se povede