Mezi cukrovím, které zdobí sváteční stoly, zaujímají medové trubičky zvláštní místo. Jejich křehké těsto, naplněné bohatým karamelovým krémem a obalené v čokoládě, připomíná dětství a domácí pohodu. Přestože na první pohled mohou působit jednoduše, vyžadují pečlivost a zručnost, které se s láskou předávají z generace na generaci.

Med je v tomto receptu naprosto klíčovou ingrediencí, která dodává trubičkám nejen jejich charakteristickou chuť, ale i zlatavou barvu a jedinečnou vůni. Kvalitní med, nejlépe ten od místního včelaře, je pro dosažení správného výsledku nezbytný. Jeho vůně se při pečení rozvine a provoní celou kuchyň, což z přípravy dělá opravdový zážitek. Med je nejen sladidlo, ale také přírodní antibiotikum. Obsahuje látky, které pomáhají bojovat proti bakteriím a zánětům v těle. Pomáhá i na nespavost – přidáním lžičky medu do teplého mléka před spaním může pomoci ke klidnějšímu spánku. Navíc je vynikajícím zdrojem energie, díky obsahu glukózy a fruktózy poskytuje tělu okamžitou energii, což je ideální pro sportovce.

Recept na medové trubičky

Doba pečení trubiček je zhruba 5 až 7 minut, ale může se lišit v závislosti na tloušťce těsta a výkonu trouby.

Ingredience k přípravě

Těsto na dvojitou dávku:

  • 740 gramů hladké mouky
  • 480 gramů moučkového cukru
  • 160 gramů medu
  • 4 vejce
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 1 kávová lžička jedlé sody

Krém a poleva:

  • 2 až 4 plechovky karamelového Salka (podle chuti)
  • 2 másla
  • hořká čokoláda na máčení
Obrázek k receptu na medové trubičky
Foto: Freepik.com, recept na medové trubičky

Postup přípravy medových trubiček

1. Nejprve si připravíme těsto. Do velké mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr a jedlou sodu. Promícháme.

2. Poté přidáme med, vejce a mléko a vypracujeme hladké, pružné těsto. Můžeme si pomoci kuchyňským robotem nebo těsto zpracovat ručně, dokud nebude kompaktní a nelepivé.

3. Vytvořené těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v chladu odpočinout alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc, aby se všechny chutě propojily a těsto bylo tvárnější.

4. Po odpočinku si připravíme pracovní plochu, kterou si lehce pomoučíme. Těsto rozdělíme na menší části a každou z nich vyválíme na co nejtenčí plát.

5. Mělo by být tenké jako těsto na nudle, což je klíčové pro dosažení křehkosti. Z plátu vykrajujeme kolečka o průměru přibližně 5 cm. Důležité je pracovat rychle, aby těsto neosychalo.

6. Plech na pečení důkladně vymažeme máslem nebo jiným tukem, protože medové těsto má tendenci se přilepovat.

7. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Vykrojená kolečka naskládáme na plech s dostatečnými rozestupy, aby se neslepila a mohla rovnoměrně péct.

8. Vložíme do trouby a pečeme dokud nezačnou mírně hnědnout po okrajích. Doba pečení je velmi krátká, je proto nutné je neustále sledovat a neodcházet od trouby.

9. Jakmile začnou hnědnout, vyndáme je z trouby a okamžitě je, ještě horké, stáčíme na vařečku nebo na jinou kulatou tyčinku.

10. Důležité je pracovat rychle, protože kolečka po zchladnutí ztvrdnou a nebudou se dát stočit.

Obrázek k receptu na medovo-ořechové řezy

Medovo-ořechové řezy, kterým se říká nebe v hubě: Název vystihuje vše

11. Na přípravu krému vyšleháme máslo s karamelovým Salkem do jemného a nadýchaného krému. Můžeme použít ruční šlehač nebo kuchyňský robot.

12. Naplníme jím vychlazené trubičky. Není třeba je plnit až po okraj, spíše se zaměříme na rovnoměrnou náplň, která drží tvar.

13. Naplněné trubičky se namáčejí do rozpuštěné čokolády. Po naplnění mohou být trubičky na dotek tvrdé, ale za jeden až dva dny se krémem krásně provlhčí a změknou.

Tipy redakce

  • Pro snadnější stáčení trubiček je vhodné pracovat s pomocníkem. Jeden člověk vyndává placičky z trouby, a druhý je ihned stáčí. Práce s horkým těstem může být náročná, je dobré mít po ruce utěrku, která chrání ruce před spálením.
  • Pro krém s intenzivnější karamelovou chutí si můžete Salko svařit den předem. To dodá krému tmavší barvu a výraznější chuť.
  • Pro extra křupavost a zajímavou strukturu můžete do krému přidat nasekané vlašské ořechy.
  • Pro dokonalý vzhled obalte konec trubičky nejen v čokoládě, ale posypte je i drcenými oříšky, kokosem nebo barevným zdobením.
Obrázek k receptu: Voňavá a nadýchaná medová roláda

Domácí medová roláda à la Marlenka, která nadchne každou návštěvu. Na stole je do pár minut

Obrázek k receptu na domácí medovníček

Ořechový medovníček: Sladký dezert plný chutí a vůní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest