Pořádná dávka svěžesti, jemnosti a sytosti v jednom? To může nabídnout právě tato vynikající fazolková polévka, která v sobě ukrývá kus kulinářského dědictví. A proč? Tento recept se u nás (a věřím že nejen u nás) předává z generace na generaci už mnoho let. Zelené fazolky můžeme konzumovat na mnoho způsobů, od příloh, přes omáčky až po polévky. Navíc jsou skvělé v tom, že si je po sklizni můžete snadno zamrazit a vytáhnout třeba během zimy. V tomto případě si díky tomu připravíte energeticky bohatou polévku, která vás zahřeje.
Zelené fazolky, kterým se někdy říká také „fazolové lusky“, se do Evropy dostaly až po objevení Ameriky. Domovem fazolí je totiž právě Nový svět, kde je pěstovaly indiánské kmeny tisíce let před příchodem Evropanů. Kromě výborné chuti mají i značné zdravotní benefity. Obsahují vlákninu, vitamíny A, C, K a kyselinu listovou, podporují trávení a jsou lehce stravitelné.
Recept na fazolkovou polévku
Ingredience pro přípravu
- 400 g mražených zelených fazolek
- 400 g brambor
- sůl a pepř
- 750 ml mléka
- 250 ml smetany 33%
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar
- cukr
- ocet
- kopr
- 1 vejce / 1 porci
Postup přípravy fazolkové polévky s vejcem
1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě.
2. V hrnci uděláme z másla a mouky jíšku a zalijeme mlékem.
3. Přidáme fazolky, vývar, sůl, pepř a kopr a povaříme.
4. Dále přidáme uvařené brambory a smetanu.
5. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem.
Postup přípravy zastřeného vejce
1. Do vody dáme lžíci octa a svaříme.
2. Vroucí vodu zamícháme, aby vznikl vír a vejce vyklepneme do mističky.
3. Opatrně vlijeme doprostřed víru a vaříme každé vejce zvlášť 2 – 3 minuty.
Závěr
Na rozdíl od mnoha jiných polévek se fazolková neomezuje jen na funkci předkrmu. Díky bramborám a zastřenému vejci se z ní stává plnohodnotný pokrm. Brambory dodávají sytost, která plní účel hlavního chodu. Takže pokud ji připravíte dost a ještě si k ní například zakousnete trochu chleba, rozhodně nebudete mít hlad.

Stará známá pohoda na talíři: Fazolky na smetaně, máslové brambory a vajíčko

Vepřová roláda se šunkou a sýrem podávaná s fazolkami a volským okem: Královský recept na slavnostní stůl
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI