Plněná paprika je v mnoha rodinách mezigeneračním receptem, který se dědí již léta. Vlastně se není čemu moc divit. Dokonalá kombinace masa s rýží a zeleninou má svůj charakter. Někdo má toto jídlo raději s rýží, někdo zase s čerstvým chlebem. Ale tento recept na plněnou papriku není jen tak obyčejný, s jakým se můžete setkat kdekoliv na internetu. Varianta „po zahradnicku“ je tak trochu speciální. Nejde totiž pouze o papriku, ale o zeleninovou hostinu. kde má velkou roli i mrkev, celer nebo cibule.

Zahradnická úprava tedy v podstatě znamená, že se k masu a rýži přidává bohatá porce zeleniny. Vzniká tak jídlo, které má nejen sytou chuť, ale také mnoho potřebných vitamínů. Plněné papriky se v českých domácnostech rozšířily především v době, kdy začala být paprika dostupnější na trzích. Zpočátku šlo spíše o letní jídlo, protože paprika nebyla celoročně dostupná, ale postupně se stala běžnou součástí českých kuchyní.

Recept na zahradnickou plněnou papriku

Ingredience pro přípravu

  • 4 větší papriky
  • 300 g mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • sůl, pepř, oregano
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev do omáčky
  • kousek celeru do omáčky
  • pár růžiček květáku
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • trochu výpeku z masa
  • voda na podlití

Postup přípravy plněné papriky pečené v kastrůlku v pečence

1. Papriky zbavíme jádřinců a připravíme si nádivku z mletého masa, vařené rýže, strouhané mrkve, celeru, soli, pepře a oregana.

2. Papriky touto náplní pečlivě naplníme.

3. Do kastrolu vložíme cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, celer, růžičky květáku, bobkový list, nové koření, hřebíček a rajský protlak.

4. Osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody a případně i výpekem z masa.

Obrázek receptu na plněné papriky po zahradnicku.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na papriku plněnou po zahradnicku.

5. Na zeleninový základ položíme plněné papriky, zakryjeme a pečeme asi 40 minut.

6. V polovině pečení papriky opatrně otočíme, aby se propekly rovnoměrně.

7. Podáváme s chlebem, rýží nebo bramborem, podle chuti.

Původ jídla

Zajímavé je i to, že kombinace masa a rýže má svůj původ v tradiční balkánské kuchyni, podobně se totiž připravují i sarma nebo dolma. Do české kuchyně se tenhle způsob dostal v 19. století a rychle zdomácněl.

Obrázek receptu na plněné papriky s rajčatovou omáčkou.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Obrázek k receptu na plněné papriky

Plněné pečené papriky na plechu s rajskou: Klasika, která nikdy neomrzí

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest