Leopardí buchta je typ kynutého moučníku, který po upečení, zejména na řezu připomíná leopardí srst. Tento efekt vzniká rolováním a vrstvením tří druhů těsta, kterým je základní kynuté světlé těsto, světle hnědé kakaové těsto a hnědé až černé tmavě kakaové těsto. Při pečení se vrstvy krásně propojí a vznikne na řezu efekt leopardí srsti.

Tady se nejedná o tradici, je to spíš moderní pečení, které se začlo šířit přes italské a francouzské blogy kolem roku 2015. Tehdy byl známý pod názvy jako Pain Léopard v překladu Leopardí chléb. Anebo jako Leopard Bread či Leopard Print Loaf. Do Česka se dostal kolem roku 2018 díky sociálním sítím. Dnes patří mezi vzhledově oblíbené pečivo, které potěší oko dětí i dospělých a hodí se na víkendovou snídani, brunch nebo jako sladký dárek.

Recept na kynutou leopardí buchtu

Ingredience potřebné k přípravě Leopardího moučníku s divokým srdcem

  • 370 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 25 g vanilkového pudinku (nebo škrobu)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 21 g droždí
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mléka (do kakaa)
  • 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový Burbon)
  • 1 lžíce pomerančové kůry

Na zdobení

  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mléka
  • drcené vlašské ořechy

Jak na přípravu leopardí buchty – postup přípravy

1. V mléku rozmícháme pudink, 2 lžíce cukru a vanilkový extrakt. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink.

2. Pudink odstavíme z ohně a vmícháme máslo, Pod folií necháme chladnout asi na 30 stupňů.

3. Vlažný pudink přesuneme do misky, rozdrobíme droždí, vidličkou řádně promícháme a necháme pár minut odpočívat.

Recept na top leopardí buchtu, která pobláznila sociální sítě
Foto: Ilona Mikulecká, Leopardí buchta, která pobláznila sociální sítě

4. Poté zapracujeme pomerančovou kůru a mouku. Vypracujeme pevné a pružné těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.

5. První půlku těsta dáme do misky a pod folií necháme kynout. Druhou polovinu ještě rozpůlíme a do každé části zapracujeme kakao rozmíchané v jedné lžíci mléka. Jedna část bude světlejší s jednou zarovnanou lžící kakaa, druhá část bude tmavší s více kakaem.

6. Obě kakaové těsta necháme pod folií vykynout. asi za 45 minut by těsta měla zdvojnásobit svůj objem.

7. Každé z vykynutých těsto rozdělíme na osm dílů a vytvarujeme do válečků – dovnitř přijde váleček z tmavého těsta, obalí se vyváleným těstem tmavým a nakonec těstem světlým.

8. Vzniklých osm válečků ještě poválíme na přiměřenou délku – délka formy – tu vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval boční dlouhé strany a válečky těsta do ní naskládáme. Přikryté necháme ještě aspoň půl hodiny kynout.

9. Zatím si vyhřejeme troubu na 180 stupňů. Po vložení buchty do trouby snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme cca 25 minut. Propečení zkoušíme špejlí.

Recept na top leopardí buchtu, která pobláznila sociální sítě
Foto: Ilona Mikulecká, Leopardí buchta, která pobláznila sociální sítě

10. Upečenou buchtu vyndáme pomocí přesahujícího pečícího papíru, necháme trochu vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme drcenými ořechy.

Efekt je originální, nepravidelný a nikdy stejný, proto je buchta pokaždé trochu jiná, stejně jako skutečná leopardí srst.

Obrázek receptu na kynutý švestkový koláč.

Litý kynutý švestkový koláč na plechu

Obrázek k receptu na tvarohové buchty

Pohádkové buchty s tvarohem od mé babičky, které by vám i Hloupý Honza záviděl

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest