Tyto řezy se objevují na stolech často, jelikož jsou nenáročné na přípravu, vláčné, sladké a šťavnaté. A ten název opravdu nejde přehlédnout. Tato sladká legenda českých kuchyní kombinuje jednoduché těsto s ananasem, často z kompotu, pudinkový-smetanový krém s tvarohem nebo zakysanou smetanou a někdy čokoládovou polevu nebo strouhanou čokoládu na závěr.
Recepty na tyto řezy se začaly šířit u nás v 80. a 90. letech, kdy byly konzervované ananasy a instantní pudinky dostupnější v obchodech. Jedná se o domácí vynález šikovných hospodyněk a jejich název zřejmě vznikl humorně – jako výraz pro něco, co je neuvěřitelně dobré. Obliba moučníku rostla a šířila se v sešitech, časopisech a později na internetu.
Recept na ananasové potěšení (velikost hrnku je 250 ml)
Ingredience potřebné k přípravě dezertu zvaného Orgasmus
Těsto
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 konzerva ananasového kompotu (565 g)
Krém
- 2 kelímky neochuceného pomazánkového másla
- 1 vanilkový pudink se šlehačkou (hotový pudink kupovaný v kelímku s kopečkem šlehačky navrchu)
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
Zdobení
- 40 g čokolády na vaření + plátek 100 %-ního tuku
- sekané lískové ořechy
Postup přípravy řezů
1. Ovoce z ananasu scedíme do misky a rozmixujeme, poté smícháme zpátky se šťávou v misce.
2. Přidáme vejce, cukr, rozmícháme a nakonec přidáme i mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli.
3. Důkladně promícháme a vylijeme na plech cca 32×22 cm (menší s vyšším okrajem) který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, strouhaným kokosem anebo mletými ořechy.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut. Necháme důkladně vychladit.
5. Vyšleháme krém z ingrediencí na krém a tento namažeme na vychlazený korpus.
6. Krém pocákáme rozpuštěnou čokoládou s tukem a posypeme mletými ořechy.
Tipy
Moučník se doporučuje upéct den předem, protože v lednici krásně ztuhne a chutě se propojí. Někdy se do krému přidává i šlehačka, aby byl ještě nadýchanější.

Tropické potěšení: Kokosovo – ananasová buchta zvaná orgasmus
