Holandský řízek, oblíbený pokrm českých dospěláků, teenagerů i seniorů, mate svým názvem – s Nizozemskem nemá totiž nic společného. Za jeho vznik a název patrně může doba, kdy se v tuzemských domácnostech hledaly levnější varianty oblíbených jídel, a to i těch zahraničních. Směs mletého masa, mléka a vajec doplněná o sýr, to je náš milovaný „holanďák“, který se stal rychlou, sytou a cenově dostupnou alternativou k tradičním vídeňským řízkům.
Zdroj radosti i prospěšných látek
Česko je zkrátka národem „řízkařů“ (také jste jezdili na školní výlety nebo i na dovolené vybaveni krabicí řízků?). A ony nejen chutnají, ale také umí prospět našemu zdraví. V případě těch holandských je dobrou nadstavbou sýr jako zdroj vápníku, což ve spojení s vejci a masem dělá z tohoto jídla dobrý způsob, jak do těla dostat kvalitní živiny (maso dodává bílkoviny a železo, vejce zase vitaminy skupiny B). Takový pravý český „holanďák“ je tedy nejen chutný, ale i výživný.
Ingredience:
- Mleté vepřové maso (ideálně vepřová plec, případně v poměru 70:30 s bůčkem) – 500 g;
- Strouhaný sýr (Gouda nebo Eidam) – 200 g;
- Mléko – dle potřeby (asi 2 až 3 lžíce);
- Sůl – podle chuti;
- Mletý pepř – podle chuti;
- Hladká mouka – podle potřeby;
- Vejce – 2 ks;
- Strouhanka – na obalování.
Postup:
- S přípravou začněte den předem:
- Začněte propracovávat maso a postupně přidávejte studené mléko, získá díky tomu jemnější konzistenci.
- Mísu zakryjte a uložte na noc do lednice.
- Druhý den přidejte najemno nastrouhaný sýr, vejce není nutné přidávat, ale pokud ho do směsi dát chcete, pak volte jen žloutek.
- Osolte a opepřete.
- Navlhčenýma rukama tvořte tvary podobné řízkům.
- Maso obalte v klasickém trojobalu, tedy nejdříve v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
- Proces obalování ještě jednou zopakujte, sýr vám tak na pánvi nevyteče.
- Řízky smažte z obou stran dozlatova v rozehřátém oleji (neměl by se přepalovat, pak by strouhanka příliš brzy zhnědla).
- Podávejte s vařeným bramborem či bramborovou kaší. Méně častou, ale také chutnou přílohou je například batátové pyré nebo zelenina dušená na másle.

Česká retro legenda jménem Holandský řízek: Mleté maso, sýr a strouhanka

Holandský řízek s bramborovou kaší: Pevná tradice, která vydržela dodnes
Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie