Tato jednoduchá, voňavá a lahodná pochoutka je opravdovým zážitkem z přírody na talíři. Nevím, zda všichni bedly sbíráte a nevím, zda víte, že patří k nejchutnějším houbám v Česku. Bedla vysoká se vyskytuje docela hojně od léta do podzimu a její velký klobouk je jako stvořený k plnění. Její plnění je skvělý způsob jak využít větší klobouky, které jsou pevné, ale křehké a mají příjemnou oříškovou chuť.

Toto jídlo vypadá velice efektně, ale připravuje se velmi snadno. Tradičně se v Česku bedly připravují obalované jako řízek, ale plněná varianta se stává čím dál oblíbenější. Pokrm je samozřejmě nejlepší z čerstvých lesních hub, ale lze jej připravit i z portobello žampionů jako alternativa. Ale nedá mně vám ještě neprozradit můj recept na dle mně nejchutnější bedlu jako i muchomůrku růžovou a to jednoduše orestovanou na másle, ochucenou solí pepřem a kmínem a podávanou na čerstvém chlebu. To je největší požitek z těchto druhů hub.

Recept na lesní delikatesu z trouby

Ingredience potřebné na přípravu pečených bedel plněných masovou směsí

  • kloboučky bedly vysoké
  • mleté maso (hovězí, nebo směs vepřové a hovězí, já používám na vše krůtí)
  • sůl a pepř na ochucení
  • voda na podlití
  • máslo a kmín na pekáč

TIP: Plněné žampiony jako chutný předkrm, hotový za chvilku

Postup přípravy pečených bedel

Obrázek receptu na Lesní delikatesu z trouby: Pečené bedle plněné masovou směsí
Foto: cooky.cz, Recept na Lesní delikatesu z trouby: Pečené bedly plněné masovou směsí

1. Kloboučky bedel očistíme a naplníme ochucenou masovou směsí.

2. Dva kloboučky nakrájíme na malé kousky a hodíme na pekáč kvůli dochucení výpeku.

3. Naplněné bedly pokládáme naplněnou částí dolů, podlijeme trochou vody, kloboučky lehce osolíme a okmínujeme a přidáme trochu másla.

4. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů, během pečení cca dvakrát polijeme kloboučky bedel výpekem. Upečeme do zlatova.

Plněné bedly podáváme s chlebem nebo s vařenými brambory.

Pokládáme na plech masovou částí dolů.
Foto: cooky.cz, Pokládáme na plech masovou částí dolů.

Bedly sbírejte jen pokud jste si 100 %-ně jistí jejich určením. I některé druhy Bedel mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy či dokonce otravu.

Jak připravit bedly? Recept na bedly na másle

Řízky z Bedel na kmíně s vařeným bramborem

Obrázek receptu na bedlové škvarky na topince.

Bedlové škvarky na topince: Podzimní houbová pochoutka

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest