Tato jednoduchá, voňavá a lahodná pochoutka je opravdovým zážitkem z přírody na talíři. Nevím, zda všichni bedly sbíráte a nevím, zda víte, že patří k nejchutnějším houbám v Česku. Bedla vysoká se vyskytuje docela hojně od léta do podzimu a její velký klobouk je jako stvořený k plnění. Její plnění je skvělý způsob jak využít větší klobouky, které jsou pevné, ale křehké a mají příjemnou oříškovou chuť.
Toto jídlo vypadá velice efektně, ale připravuje se velmi snadno. Tradičně se v Česku bedly připravují obalované jako řízek, ale plněná varianta se stává čím dál oblíbenější. Pokrm je samozřejmě nejlepší z čerstvých lesních hub, ale lze jej připravit i z portobello žampionů jako alternativa. Ale nedá mně vám ještě neprozradit můj recept na dle mně nejchutnější bedlu jako i muchomůrku růžovou a to jednoduše orestovanou na másle, ochucenou solí pepřem a kmínem a podávanou na čerstvém chlebu. To je největší požitek z těchto druhů hub.
Recept na lesní delikatesu z trouby
Ingredience potřebné na přípravu pečených bedel plněných masovou směsí
- kloboučky bedly vysoké
- mleté maso (hovězí, nebo směs vepřové a hovězí, já používám na vše krůtí)
- sůl a pepř na ochucení
- voda na podlití
- máslo a kmín na pekáč
TIP: Plněné žampiony jako chutný předkrm, hotový za chvilku
Postup přípravy pečených bedel
1. Kloboučky bedel očistíme a naplníme ochucenou masovou směsí.
2. Dva kloboučky nakrájíme na malé kousky a hodíme na pekáč kvůli dochucení výpeku.
3. Naplněné bedly pokládáme naplněnou částí dolů, podlijeme trochou vody, kloboučky lehce osolíme a okmínujeme a přidáme trochu másla.
4. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů, během pečení cca dvakrát polijeme kloboučky bedel výpekem. Upečeme do zlatova.
Plněné bedly podáváme s chlebem nebo s vařenými brambory.
Bedly sbírejte jen pokud jste si 100 %-ně jistí jejich určením. I některé druhy Bedel mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy či dokonce otravu.

Řízky z Bedel na kmíně s vařeným bramborem
