Alpské knedlíky jsou skutečným klenotem rakouské i německé kuchyně. Tyto nadýchané knedlíky se švestkovou náplní uvnitř dokáží zasytit celou rodinu. Jejich příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to.
Švestková povidla jsou ideální náplní právě pro kynuté knedlíky, a to díky své konzistenci a kyselosti, která krásně vyváží sladkost ostatních ingrediencí. Vanilková omáčka s rumem pak celý dezert povznese na úroveň skutečného lahůdkářského zážitku. Kombinace s mákem a moučkovým cukrem je pak už jen třešničkou na dortu.
Kynuté knedlíky plněné povidly s vanilkovou omáčkou
Celková doba přípravy 3 hodiny včetně kynutí. Vaření knedlíků 10 minut ve vroucí osolené vodě.
Ingredience pro přípravu kynutých knedlíků
Těsto (10 knedlíků)
- 500 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
Suroviny na náplň
- 1 balení švestkových povidel (cca 440 g)
Co budete potřebovat na vanilkovou omáčku
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 700 ml mléka
- krupicový cukr dle chuti
- 2 dl rumu
Další potřebné suroviny
- mletý mák
- moučkový cukr
- 50 g másla na rozpuštění
Postup přípravy kynutých alpských knedlíků
1. Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek (trvá to asi 15 minut).
2. V míse promíchejte mouku, vejce, zbylý cukr, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 1 hodinu kynout na teplém místě.
3. Vykynuté těsto vyválejte do válečku a rozkrájejte na 10 stejných plátků. Každý plátek si ručně ještě více vyválejte.
4. Na každý plátek dejte lžíci povidel.
5. Těsto kolem náplně pečlivě uzavřete a vytvarujte kulatý knedlík – spoj dobře utěsněte, aby povidla nevytékala.
6. Pracovní plochu poprašte moukou a pokládejte na ni hotové knedlíky.
7. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
8. V velkém hrnci přiveďte k varu hodně osolené vody.

Kynuté borůvkové knedlíky: Nestárnoucí česká klasika v pár jednoduchých krocích
9. Knedlíky vařte po částech 5 minut pod pokličkou, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky.
10. Na vanilkovou omáčku: 500 ml mléka přiveďte k varu s cukrem.
11. Do zbylých 200 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek a přidejte k vařícímu mléku.
12. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Ochuťte rumem.
13. Promíchejte mák s moučkovým cukrem, rozpusťte máslo a při servírování knedlíky ozdobte.
Tipy redakce
- Uzavření knedlíků: Spoje důkladně utěsněte, jinak se knedlíky při vaření rozpadnou a povidla vytečou do vody.
- Vaření po částech: Knedlíky vařte raději po menších dávkách, protože během vaření výrazně nabobtnají.
- Servírování: Podávejte knedlíky ihned po uvaření v hlubokých talířích s teplou vanilkovou omáčkou, posypané mákem s cukrem a polité máslem.

Tradiční kynuté pěry neboli blbouni: Kynutá sladkost s povidly a opraženou strouhankou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková