Tento koláč, který se usmívá i pláče zároveň znám už od mého dětství, jelikož jsme jej doma pekly dost často. Je to koláč, který se tváří i chutná hodně luxusně a přitom je tak snadný, že jej zvládne upéct i začátečník. Stačí jen trochu šikovnosti a mixér k tomu. Je to dezert tichý, něžný, s chutí domova a klidu a když vychladne, objeví se drobné kapičky, jako by andělé usedli na parapet a nechali nám pár slz pro štěstí. Proto vznikl ten název.
Ano, je to název pro koláč z jemného těsta, tvarohové náplně a vrstvy bílkového sněhu. Chuťově je někde mezi cheesecakem, tvarožníkem a pusinkovým koláčem a přitom má svou osobitou eleganci. Koláč pochází údajně z rakousko-německé kuchyně 20. století, kde byl známý pod názvem “Tränchenkuchen“ neboli Koláč se slzami anebo „Käsekuchen mit Tränen“ neboli Tvarohový koláč s kapkami.
Recept na andělský koláč se slzami
Ingredience potřebné na přípravu Rosou políbeného koláče
Těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce mléka
Náplň
- 2 kostky měkkého tvarohu
- 500 g bílého jogurtu
- 3 dcl mléka
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 3 žloutky
- 3 dcl oleje
- 100 g cukru
Pěna z bílků
- 3 bílky
- 3 lžíce krystalového cukru
Postup přípravy andělského koláče
1. Z ingredienci určených pro těsto vypracujeme těsto, které navrstvíme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
2. Ingredience na tvarohovou náplň rozmixujeme v mixéru a nalijeme na syrové těsto.
3. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme cca 30 minut.

4. Před ukončením pečení na koláč natřeme vyšlehanou pěnu ze 3 bílků a 3 lžic cukru a necháme v troubě do zezlátnutí pěny. Upečený necháme vychladnout.
Slzy se vytvoří na koláči teprve po jeho vychladnutí.
Francouzský jablečný koláč z českých podzimních jablek. Minimum mouky a je tak dobrý, že opakování je zaručené