Tento koláč, který se usmívá i pláče zároveň znám už od mého dětství, jelikož jsme jej doma pekly dost často. Je to koláč, který se tváří i chutná hodně luxusně a přitom je tak snadný, že jej zvládne upéct i začátečník. Stačí jen trochu šikovnosti a mixér k tomu. Je to dezert tichý, něžný, s chutí domova a klidu a když vychladne, objeví se drobné kapičky, jako by andělé usedli na parapet a nechali nám pár slz pro štěstí. Proto vznikl ten název.

Ano, je to název pro koláč z jemného těsta, tvarohové náplně a vrstvy bílkového sněhu. Chuťově je někde mezi cheesecakem, tvarožníkem a pusinkovým koláčem a přitom má svou osobitou eleganci. Koláč pochází údajně z rakousko-německé kuchyně 20. století, kde byl známý pod názvem “Tränchenkuchen“ neboli Koláč se slzami anebo „Käsekuchen mit Tränen“ neboli Tvarohový koláč s kapkami.

Recept na andělský koláč se slzami

Ingredience potřebné na přípravu Rosou políbeného koláče

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce mléka

Náplň

  • 2 kostky měkkého tvarohu
  • 500 g bílého jogurtu
  • 3 dcl mléka
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 3 žloutky
  • 3 dcl oleje
  • 100 g cukru

Pěna z bílků

  • 3 bílky
  • 3 lžíce krystalového cukru

Postup přípravy andělského koláče

1. Z ingredienci určených pro těsto vypracujeme těsto, které navrstvíme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.

2. Ingredience na tvarohovou náplň rozmixujeme v mixéru a nalijeme na syrové těsto.

3. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme cca 30 minut.

Upečte si andělský koláč, který je políbený rosou
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na andělský koláč rosou políbený

4. Před ukončením pečení na koláč natřeme vyšlehanou pěnu ze 3 bílků a 3 lžic cukru a necháme v troubě do zezlátnutí pěny. Upečený necháme vychladnout.

Slzy se vytvoří na koláči teprve po jeho vychladnutí.

Recept na podzimní jablečný koláč jedna báseň.

Francouzský jablečný koláč z českých podzimních jablek. Minimum mouky a je tak dobrý, že opakování je zaručené

Obrázek k receptu: Král snídaní i oslav: Jablečný dezert lehký jako obláček

Vynikající koláč z kompotovaných jablek: Jde o krále všech oslav, na kterého hosté nezapomenou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest