Avokádová pomazánka se stala fenoménem moderní gastronomie a právem si získala své místo v srdcích strávníků po celém světě. Tento zelený poklad nejen že nádherně vypadá, ale je také neuvěřitelně nutričně výživný a univerzální. Pokud hledáte inspiraci na lehkou a zdravou svačinu, nebo chcete ohromit své hosty něčím speciálním, ale netrávit příliš času v kuchyni, tak avokádová pomazánka je ideální volbou.

Proč si zamilovat právě avokádovou pomazánku?

Bohatství na živiny: Avokádo je plné zdravých přírodních tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín E, který je známý svými antioxidačními vlastnostmi, také draslík, který přispívá k udržování normálního krevního tlaku a další zdravotní benefity.

TIP pro vás: připojte se do naší facebookové skupiny s inspiracemi na Nejlepší pomazánky – přidávejte vlastní recepty a inspirujte se recepty ostatních kuchtíků a nadšenců.

Univerzální využití: Avokádovou pomazánku můžete využít na nespočet způsobů. Skvěle se hodí na toasty, jako dip k nachos či jiným slaným pochutinám, nebo jako základ do různých sendvičů a wrapů.

Snadná příprava: Příprava této pomazánky je nesmírně rychlá a jednoduchá. Stačí pouhých pár surovin a během několika minut máte hotovo.

Recept na Základní Avokádovou pomazánku

Příprava Avokádové pomazánky podle receptu
Obrázek: cooky.cz, Avokádová Pomazánka

Potřebné suroviny:

  • 2 ks zralého avokáda
  • 1 ks limetky (šťávu z limetky)
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Příprava Avokádové pomazánky podle receptu
Obrázek: cooky.cz, Avokádová Pomazánka

1. Rozkrojíme avokáda na poloviny, odstraníme pecky a vydlabeme dužinu do misky.

2. Vnitřek avokáda (dužinu) rozmačkáme pomocí vidličky na jemnou pastu, a přidáme k ní šťávu z limetky, prolisovaný česnek.

3. Vše důkladně promícháme a dochutíme dle svých chutí pomocí soli a pepře.

Tipy na Rozšíření pomazánky:

Příprava Avokádové pomazánky podle receptu
Obrázek: cooky.cz, Avokádová Pomazánka
  • Pokud jste milovníkem krémovějších a smetanových chutí, přidejte do pomazánky smetanový sýr. Tím pomazánka získá zase jiný rozměr chutí.
  • Přidejte do pomazánky různé druhy čerstvých bylin, například: koriandr, bazalku, mátu.
  • Pokud máte rádi pikantnější tóny, přidejte do pomazánky nasekané chilli papričky.
  • Pro zvýraznění svěžesti, můžete přidat nakrájená čerstvá rajčátka.

Více skvělých receptů na pomazánky ať už tradiční nebo exotické, naleznete v sekci Recepty na pomazánky.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!
Nejlepší pomazánky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest