5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Máte rádi krémové moučníky, ale nechce se vám složitě vytvářet kynuté těsto a trávit hodiny v kuchyni? Zkuste recept na tento perfektní krémový dort, jehož korpus je vytvořený z koupeného listového těsta.

Postačí vám několik málo běžných ingrediencí a upečete narychlo pro jakoukoliv příležitost lahodný krémový dort. Vzhledem k jeho jednoduchosti ho budete rádi dělat i pro běžné nedělní odpoledne pro děti nebo ke kávě. Dozdobit si dort můžete čímkoliv, my použijeme klasiku v podobě moučkového cukru.

Zdroj obrázku: Retete-usoare, Recept na krémový dort z listového těsta.

Recept na krémový dort z listového těsta

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 50 minut
Pečeme dort z listového těsta se spoustou krému, délka pečení 20 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Plech
  • 2 mísy
  • 1 Kastrol
  • Šlehač

Suroviny

  • 500 g Listového těsta
  • 300 g Cukru
  • 8 ks Vajec
  • 1100 ml Mléka
  • 100 g Mouky
  • 20 g Vanilkového cukru
  • 2 lžíce Kukuřičného škrobu
  • 500 ml Smetany ke šlehání (min. 30%)
  • Cukr moučka na posyp
  • Špetka soli

Postup 

  • Dáme si předehřát troubu na 220°C.
  • Listové těsto rozdělíme na 2x 250g kusy a jeden díl dáme na pomoučněnou pracovní plochu.
  • Tento kus vyválíme do tvaru obdélníka tak, aby byl cca 3-4 mm silný.
  • Rozválené těsto pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě asi 10 minut dozlatova.
  • Vyválíme druhý kus těsta do stejné podoby, ale navíc ho rozdělíme na čtverce o velikosti 1 porce, ale bez úplného dělení (pouze naznačíme jemným řezem).
  • Opět vymažeme plech a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10 min dozlatova.
  • Oba upečené pláty necháme zchladnout.
  • Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
  • Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhé pěny.
  • Žloutky šleháme se 150g cukru cca 2-3 minuty do nadýchané pěny.
  • Přidáme 100ml mléka, kukuřičný škrob, mouku a vanilkový cukr.
  • Vše mícháme 3 minuty, až nám vznikne homogenní směs bez hrudek.
  • Do kastrolu nalijeme 1 litr mléka a přivedeme k varu.
  • Do mléka přidáme směs ze žloutků a za stálého míchání vaříme 2-3 minuty do zhoustnutí.
  • Do této směsi postupně zapracujeme pěnu z bílků ve dvou fázích.
  • Sundáme z plotny.
  • Na první plát těsta namažeme tento vzniklý krém a necháme úplně zchladnout.
  • Smetanu ke šlehání vyšleháme do hutné šlehačky.
  • Šlehačku namažeme na krém na prvním plátu a přikryjeme rozřezaným druhým plátem.
  • Posypeme moučkovým cukrem.
  • Necháme pár hodin tuhnout v lednici.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Moučníky, Pečení
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: dort, krémový dort, moučník


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest