Banán v čokoládě se šlehačkou je taková malá nostalgická bomba, kterou si určitě mnozí pamatujete z dětských oslav, školních bufetů nebo letních cukráren. Já si jej taky moc dobře pamatuji i z nedělních odpolední, kdy jsme tak nějak všichni odpočívali a náhodou nebylo nic upečené. To jsme se s mojí sestřičkou vkradli do kuchyně a čáry-máry dezert byl na světě. Jednoduchý, rychlý a přitom uspokojující.
Banán, čokoláda a kopeček šlehačky – tři suroviny, které dohromady dokážou udělat velké kouzlo. Ano, tento dezert v sobě ukrývá kouzlo jednoduchosti, ve kterém nenajdeme nic složitého, ale přesně ví, čím potěšit naše chuťové buňky. Ta sladkost a měkkost banánu, hutná a lesklá čokoládová poleva a nadýchaný obláček šlehačky, který vše krásně zjemní, je otázkou pár minut, ale výsledek vypadá vkusně a elegantně a vždycky stojí za to.
Recept na Banán v čokoládě zdobený šlehačkou
Ingredience potřebné na vytvoření 2 porcí banánku se šlehačkou
jeden velký banán (anebo 2 menší)
100 g hořké čokolády (anebo mléčné, dle chuti)
1 lžička másla nebo lžíce smetany (pro jemnost)
100 ml smetany ke šlehání
cukr moučka nebo vanilkový cukr dle chuti
Postup přípravy banánků v čokoládě
1. V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a mícháme s máslem nebo smetanou doku není hladká a lesklá poleva.
2. Banán můžeme nechat celý, nebo podélně rozpůlit. Taky lze nakrájet na větší špalíčky nebo ale taky napíchnout na špejli jako lízátka.
3. Banánové kousky namáčíme v čokoládě a necháme je ztuhnout na pečícím papíře, na chvíli můžeme dát ztuhnout do lednice.
4. Smetanu ušleháme dotuhl, případně dle potřeby osladíme.
5. Na talíř dáme banán v čokoládě, ozdobíme šlehačkou, případně posypeme oříšky nebo čokoládou.
Verze k podávání
Když banán před obalováním zmrazíme, vznikne “banánová nanuková tyčinka”
Foto: Cooky.cz, Banány nařežeme na špalíčky a napíchneme na špejli, polijeme čokoládou a zdobíme.
Osmahneme – li banane krátce na másle s trochou rumu a cukru a pak polijeme čokoládou, dostaneme banán flambovaný.
Výborný je i banán s karamelem, když navrch přidáme trochu slaného karamelu pro kontrast.
Abychom poskytli co nejlepší služby, my a naši partneři používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízeních, technologie jako soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám a našim partnerům umožní zpracovávat osobní údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Kliknutím níže vyjádřete souhlas s výše uvedeným nebo proveďte podrobnější rozhodnutí. Vaše volby budou použity pouze na tomto webu. Nastavení můžete kdykoli změnit, včetně odvolání souhlasu, pomocí přepínačů v Zásadách cookies nebo kliknutím na tlačítko Spravovat souhlas ve spodní části obrazovky.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.