Banán v čokoládě se šlehačkou je taková malá nostalgická bomba, kterou si určitě mnozí pamatujete z dětských oslav, školních bufetů nebo letních cukráren. Já si jej taky moc dobře pamatuji i z nedělních odpolední, kdy jsme tak nějak všichni odpočívali a náhodou nebylo nic upečené. To jsme se s mojí sestřičkou vkradli do kuchyně a čáry-máry dezert byl na světě. Jednoduchý, rychlý a přitom uspokojující.

Banán, čokoláda a kopeček šlehačky – tři suroviny, které dohromady dokážou udělat velké kouzlo. Ano, tento dezert v sobě ukrývá kouzlo jednoduchosti, ve kterém nenajdeme nic složitého, ale přesně ví, čím potěšit naše chuťové buňky. Ta sladkost a měkkost banánu, hutná a lesklá čokoládová poleva a nadýchaný obláček šlehačky, který vše krásně zjemní, je otázkou pár minut, ale výsledek vypadá vkusně a elegantně a vždycky stojí za to.

Recept na Banán v čokoládě zdobený šlehačkou

Ingredience potřebné na vytvoření 2 porcí banánku se šlehačkou

  • jeden velký banán (anebo 2 menší)
  • 100 g hořké čokolády (anebo mléčné, dle chuti)
  • 1 lžička másla nebo lžíce smetany (pro jemnost)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • cukr moučka nebo vanilkový cukr dle chuti

Postup přípravy banánků v čokoládě

1. V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a mícháme s máslem nebo smetanou doku není hladká a lesklá poleva.

2. Banán můžeme nechat celý, nebo podélně rozpůlit. Taky lze nakrájet na větší špalíčky nebo ale taky napíchnout na špejli jako lízátka.

3. Banánové kousky namáčíme v čokoládě a necháme je ztuhnout na pečícím papíře, na chvíli můžeme dát ztuhnout do lednice.

4. Smetanu ušleháme dotuhl, případně dle potřeby osladíme.

5. Na talíř dáme banán v čokoládě, ozdobíme šlehačkou, případně posypeme oříšky nebo čokoládou.

Verze k podávání

Když banán před obalováním zmrazíme, vznikne “banánová nanuková tyčinka”

Banány nařežeme na špalíčky a napíchneme na špejli, polijeme čokoládou a zdobíme.
Foto: Cooky.cz, Banány nařežeme na špalíčky a napíchneme na špejli, polijeme čokoládou a zdobíme.

Osmahneme – li banane krátce na másle s trochou rumu a cukru a pak polijeme čokoládou, dostaneme banán flambovaný.

Výborný je i banán s karamelem, když navrch přidáme trochu slaného karamelu pro kontrast.

Obrázek k receptu na banánový dort

Banánový dort s krémem a kakaovým korpusem: Tenhle dort jsme kdysi pekli jen na svátky, dnes si ho dělám klidně jen tak pro radost

Obrázek receptu na Banánové lívance nejen ke snídani: sladké, měkoučké, zdravější než klasika

Banánové lívance jako peříčko bez velkého zdržování: Jeden hrnek, pánev a pár ingrediencí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest