Bramborák není jen klasika, je to poctivý hříšník, kterému odpustíte i trochu toho tuku navíc a touhu dát si ještě jeden. Když je tak zlatavý a křupavý na povrchu a voní po majoránce a česneku, a navíc uvnitř šťavnatý s jemně rozteklým sýrem a uzenou šunkou, tomu prostě nejde odolat.

Bramborák známý jako cmunda, strik, kramfleky, sejkory nebo vošuch má hluboké kořeny ve středoevropské kuchyni. I když se liší krajově, základ je stále stejný – nastrouhané brambory, česnek, majoránka, a chuť smažení. Brambory k nám dorazily až v 18. století a postupně se staly základem lidové stravy. Bramboráky byly oblíbeným jídlem chudších vrstev, ale až později se začaly různě vylepšovat sýrem, šunkou, škvarkami a klobásou, podle toho, co doma zrovna bylo.

Protože na bramborák měla každá rodina svůj recept, bramborák niky nezestárl. Pouze si ho lidé obnovili a obohatili, zmodernizovali a tak vznikl most mezi starým a novým, mezi vzpomínkami a současnou chutí.

Recept na Bramborák se sýrem a šunkou

Ingredience potřebné na přípravu Hříšníka se zlatým srdcem: Bramboráku s náplní

  • 500 g brambor
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • menší svazek zelené petržele
  • sůl a pepř dle chuti
  • 100 g vařené šunky
  • 50 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam Cheddar)
  • olej dle potřeby

Postup přípravy Bramboráku s náplní

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Poté z nich rukama vymačkáme přebytečnou šťávu.

2. K bramborám přidáme vejce, nahrubo nastrouhanou šunku a jemně nasekanou petrželku.

3. Poté přidáme nahrubo nastrouhaný sýr a zasypeme moukou, Směs osolíme a opepříme dle chuti a vypracujeme celistvé těsto.

Připravíme si těsto na bramboráky.
Zdroj: RicetteDiCasaMia, Připravíme si těsto na bramboráky.

4. Bramborovou směs nabíráme lžící nebo naběračkou na rozpálený olej na pánvi a opékáme z obou stran dozlatova. Po usmažení vyndáváme bramboráky na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Obrázek k receptu: Rychlá dobrota z trouby: „Cuketobramborák“ s mozzarellou a bylinkovým dipem

Když nevím co s cuketou, vždy sáhnu po tomto receptu. „Cuketobramboráky“ z plechu jsou křupavé a bez výčitek

Lžící nabíráme těsto a smažíme na rozpáleném oleji.
Zdroj: RicetteDiCasaMia, Lžící nabíráme těsto a smažíme na rozpáleném oleji.

Servírování

Toto jídlo podáváme teplé i studené s různými dipy a omáčkami.

u přípravy bramboráku můžete improvizovat a místo části brambor přidat třeba strouhanou cuketu nebo mrkev, místo šunky uzené maso a místo tvrdého sýru například Mozarellu anebo Nivu.

Recept s postupem přípravy jihočeského tradičního pokrmu Cmundy po kaplicku

Cmunda po kaplicku – to je poklad jihočeské kuchyně

Obrázek k receptu: Babiččina kuchyně s pokladem z přírody: Bramboráky s medvědím česnekem

Náramně křupavé bramboráky podle babičkovského receptu: Medvědí česnek je dokonale dochutí

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest