Bramboráky patří ke kultovnímu českému jídelníčku, ale klasická smažená verze s moukou není zrovna pro žaludek nejlehčí. Proto máme alternativu. Ta vás nadchne jednoduchostí a přirozeností. Díky bramborovému škrobu, který vzniká při okapávání nastrouhaných brambor, můžete vynechat přidání mouky. Výsledek je lehčí, přirozenější, a především nadýchaný a křupavý. Ideální, když chcete zachovat chuť i texturu, ale recept udělat zdravější.

Proč vynechat hladkou mouku

Vynechání bílé mouky v receptu zajistí lehčí verzi této tradiční pochoutky. Bramborový škrob skvěle slepí těsto, aniž by přidal zbytečné sacharidy či lepek. Díky tomu je varianta vhodná i pro bezlepkovou dietu, navíc bramboráky zůstávají jemné, šťavnaté a krásně křupavé. Méně zpracovaných ingrediencí také znamená více přírodní chuti a lehkosti.

Vždy je dobré hledat zdravější alternativy. I tradiční recepty lze odlehčit, aniž by nutně ztrácely svoje kouzlo. Jídlo, často i přes drobné změny, zůstává voňavé, chutné, ale je výrazně lehčí. Vzhledem ke stoupajícímu počtu obézních lidí a častějšímu výskytu různých onemocnění je potřeba myslet na své zdraví.

Brambory jsou velice prospěšné

Brambory jsou často dost podceňované, přitom patří mezi velmi výživné plodiny. Jsou bohaté na vitaminy C a B6, draslík, vlákninu i antioxidanty. Obsahují také rezistentní škrob, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a zvyšuje pocit sytosti, což je skvělé právě pro zdravou výživu.

Obrázek k receptu na bramboráky bez mouky
Foto: Foto: Uživatel Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA, Recept na: Bramboráky bez mouky: lehká klasika, která vás překvapí svou chutí

Ingredience:

  • 600 g brambor;
  • 1 cibule;
  • 50 g libovolného sýra;
  • půl svazku petrželky;
  • špetka soli;
  • špetka mletého pepře;
  • olej na smažení.

Postup přípravy bramboráků bez mouky:

  • Brambory oloupejte, nastrouhejte a osolte. Poté je nechte pár minut odstát.
  • Mezitím si nakrájejte cibuli nadrobno.
  • Vymačkejte z brambor přebytečnou vodu. Tu nechte několik minut odstát a bílý škrob, který klesne na dno, poté seberte a vraťte do brambor.
  • Přidejte cibuli, sýr, nasekanou petrželku a dobře promíchejte.
  • Smažte tenké placičky na rozpáleném oleji 3–4 minuty z obou stran dozlatova.
  • Nechte okapat na papírové utěrce a servírujte teplé, třeba s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Obrázek k receptu: Nejen pro spotřebování zbytků z lednice: Lákavé a voňavé bramborové placky jako od maminky

Bramboráky už doma neděláme. Tento recept na křupavé a voňavé placky jsou 100 x lepší. Na stole jsou za minutku

Obrázek receptu na Bramborák se sýrem a šunkou anebo bramborový hříšník se zlatým srdcem

Bramborák se sýrem a šunkou anebo bramborový hříšník se zlatým srdcem

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest