Bramboráky patří ke kultovnímu českému jídelníčku, ale klasická smažená verze s moukou není zrovna pro žaludek nejlehčí. Proto máme alternativu. Ta vás nadchne jednoduchostí a přirozeností. Díky bramborovému škrobu, který vzniká při okapávání nastrouhaných brambor, můžete vynechat přidání mouky. Výsledek je lehčí, přirozenější, a především nadýchaný a křupavý. Ideální, když chcete zachovat chuť i texturu, ale recept udělat zdravější.
Proč vynechat hladkou mouku
Vynechání bílé mouky v receptu zajistí lehčí verzi této tradiční pochoutky. Bramborový škrob skvěle slepí těsto, aniž by přidal zbytečné sacharidy či lepek. Díky tomu je varianta vhodná i pro bezlepkovou dietu, navíc bramboráky zůstávají jemné, šťavnaté a krásně křupavé. Méně zpracovaných ingrediencí také znamená více přírodní chuti a lehkosti.
Vždy je dobré hledat zdravější alternativy. I tradiční recepty lze odlehčit, aniž by nutně ztrácely svoje kouzlo. Jídlo, často i přes drobné změny, zůstává voňavé, chutné, ale je výrazně lehčí. Vzhledem ke stoupajícímu počtu obézních lidí a častějšímu výskytu různých onemocnění je potřeba myslet na své zdraví.
Brambory jsou velice prospěšné
Brambory jsou často dost podceňované, přitom patří mezi velmi výživné plodiny. Jsou bohaté na vitaminy C a B6, draslík, vlákninu i antioxidanty. Obsahují také rezistentní škrob, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a zvyšuje pocit sytosti, což je skvělé právě pro zdravou výživu.
Ingredience:
- 600 g brambor;
- 1 cibule;
- 50 g libovolného sýra;
- půl svazku petrželky;
- špetka soli;
- špetka mletého pepře;
- olej na smažení.
Postup přípravy bramboráků bez mouky:
- Brambory oloupejte, nastrouhejte a osolte. Poté je nechte pár minut odstát.
- Mezitím si nakrájejte cibuli nadrobno.
- Vymačkejte z brambor přebytečnou vodu. Tu nechte několik minut odstát a bílý škrob, který klesne na dno, poté seberte a vraťte do brambor.
- Přidejte cibuli, sýr, nasekanou petrželku a dobře promíchejte.
- Smažte tenké placičky na rozpáleném oleji 3–4 minuty z obou stran dozlatova.
- Nechte okapat na papírové utěrce a servírujte teplé, třeba s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Bramboráky už doma neděláme. Tento recept na křupavé a voňavé placky jsou 100 x lepší. Na stole jsou za minutku

Bramborák se sýrem a šunkou anebo bramborový hříšník se zlatým srdcem
Zdroj: Autorský text, Healthline