Když se setká česká kulinářská tradice s italskou kuchyní, vzniká něco opravdu speciálního. Smažené bramboráky, jsou oblíbenou pochoutkou v českých domácnostech. V tomto receptu jsou bramboráky obohacen o italské ingredience a přinášejí tak nový rozměr této klasické pochoutce.
Tento recept je dokonalým příkladem, jak mohou být tradiční jídla transformována pomocí chutí a vůní z jiné kultury, a přitom si zachovávají svou původní podstatu. Italská kuchyně, je známá svým důrazem na svěží a kvalitní suroviny, poskytuje inspiraci pro inovativní přístup k vaření. Přidáním sušených rajčat, parmezánu a bazalky do bramborové směsi se klasické bramboráky proměňují v delikatesu, která v sobě nese slunce a vášeň Středomoří. Tento recept je oslavou jednoduchosti a chutí, které jsou pro italskou kuchyni tak charakteristické.
Recept na bramboráky po italsku
Potřebné vybavení
- sporák
- Pánev
Suroviny
- 500 g syrových brambor
- 2 stroužky česneku (prolisovaného)
- 1/4 hrnku sušených rajčat, nakrájených na malé kousky
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 1 ks vejce
- Čerstvá bazalka, nasekaná
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 4 lžíce mouky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olej na smažení
Postup
- Brambory oloupeme a nastrouháme najemno
- Vymačkáme z nich přebytečnou vodu a dáme do velké mísy
- Nejprve si rozehřejeme pánev a na ni dáme olivový olej, nakrájenou cibuli
- Jakmile cibule zesklovatí přidáme prolisovaný česnek a ještě chvíli restujeme, potom přidáme nakrájená sušená rajčata a opět vše promícháme a restujeme cca 3 minuty, pak odstavíme a necháme vychladnout
- Do mísy s nastrouhanými bramborami přidáme nastrouhaný parmezán, bazalku, vejce a vychladlou směs se sušenými rajčaty
- Dobře vše promícháme
- Do směsi přidáme mouku, sůl a pepř a znovu promícháme, dokud nevznikne lepkavá směs
- Na pánvi rozehřejeme olej (my dáváme olivový, ale není nutné) na střední teplotu
- Lžící nabíráme směs a vytvarujeme placičky
- Smažíme bramboráky z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany
- Hotové bramboráky položíme na papírové ubrousky, aby se odstranil přebytečný olej
- Podáváme teplé s dalšími čerstvými bylinkami a kouskem citronu pro zvýraznění chuti
- Tyto bramboráky jsou skvělým příkladem toho, jak můžeme rozšířit klasický recept novými chutěmi a vytvořit z něj něco opravdu jedinečného