Bramborové pagáčky jsou chutné, křupavé pečivo, které kombinuje jemnost vařených brambor a máslové těsto. Tento tradiční recept pochází ze slovenské a maďarské kuchyně, ale je oblíbený i v dalších částech střední Evropy. Pagáčky jsou skvělé jako slaná pochoutka k polévkám, salátům nebo jako svačinka k pivu či vínu.

Tento recept je velmi přizpůsobivý. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete do těsta přidat například nastrouhaný sýr, škvarky nebo bylinky. Jsou oblíbené nejen pro svou chuť, ale i pro to, že se dají snadno připravit předem a znovu ohřát nebo servírovat i za studena.

Recept na bramborové pagáčky

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml teplého mléka
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 3 ve slupce uvařené brambory
  • na posyp sezamová semínka, celý kmín, grilovací koření atd.
  • případně škvarková pomazánka, pokud chcete pagáčky ve škvarkové variantě

Postup přípravy

1. Nejdříve si ze 125 ml teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.

Připravíme kvásek.
Připravíme kvásek.

2. V jiné míse si smícháme zbytek mléka s moukou, vejcem, solí a olejem.

3. Jakmile nám kvásek vzejde, smícháme ho se zbytkem a vypracujeme těsto.

Vypracujeme těsto.
Vypracujeme těsto.

4. Těsto zakryjeme a dáme ho vykynout na teplé místo.

5. Uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme na struhadle.

6. Vykynuté těsto rozválíme a nastrouhané brambory naneseme na vyválené těsto.

Těsto postupně prokládáme.
Těsto postupně prokládáme.

7. Těsto přehneme z každé strany na 1/3 doprostřed a poté z opačných stran stejně. Vznikne nám prokládané těsto ve tvaru čtverce.

Prokládáme do vzniku čtverce.
Prokládáme do vzniku čtverce.

8. Takto vytvarované a naplněné těsto zakryjeme utěrkou a necháme dokynout.

9. Dále těsto poprášíme moukou a opět rozválíme a znovu stejným způsobem přeložíme na třetiny ze všech stran.

10. Takto necháme vykynout a celý postup zopakujeme ještě jednou.

11. Naposled těsto rozválíme a skleničkami vykrájíme kolečka, která rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.

12. Pagáčky potřeme vyšlehaným žloutkem a posypeme čímkoliv máme rádi, například kmínem.

Potřeme rozšlehaným žloutkem.
Potřeme rozšlehaným žloutkem.

13. Plech vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme cca 30 minut.

14. Případně můžeme posypat 5 minut před dopečením nastrouhaným sýrem.

Historie pagáčků

Pagáčky mají kořeny ve venkovské kuchyni, kde byly v minulosti oblíbeným jídlem hlavně mezi chudšími vrstvami obyvatel. Protože brambory byly v těchto oblastech levné a dostupné, často se používaly jako základ pro různé druhy pokrmů, včetně pagáčků. Kromě brambor byly pagáčky často připravovány také ze škvarků, což bylo dalším levným a vydatným zdrojem energie.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest