Bramborové pagáčky jsou chutné, křupavé pečivo, které kombinuje jemnost vařených brambor a máslové těsto. Tento tradiční recept pochází ze slovenské a maďarské kuchyně, ale je oblíbený i v dalších částech střední Evropy. Pagáčky jsou skvělé jako slaná pochoutka k polévkám, salátům nebo jako svačinka k pivu či vínu.
Tento recept je velmi přizpůsobivý. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete do těsta přidat například nastrouhaný sýr, škvarky nebo bylinky. Jsou oblíbené nejen pro svou chuť, ale i pro to, že se dají snadno připravit předem a znovu ohřát nebo servírovat i za studena.
Recept na bramborové pagáčky
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru
- 250 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 žloutek
- 3 ve slupce uvařené brambory
- na posyp sezamová semínka, celý kmín, grilovací koření atd.
- případně škvarková pomazánka, pokud chcete pagáčky ve škvarkové variantě
Postup přípravy
1. Nejdříve si ze 125 ml teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
2. V jiné míse si smícháme zbytek mléka s moukou, vejcem, solí a olejem.
3. Jakmile nám kvásek vzejde, smícháme ho se zbytkem a vypracujeme těsto.
4. Těsto zakryjeme a dáme ho vykynout na teplé místo.
5. Uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme na struhadle.
6. Vykynuté těsto rozválíme a nastrouhané brambory naneseme na vyválené těsto.
7. Těsto přehneme z každé strany na 1/3 doprostřed a poté z opačných stran stejně. Vznikne nám prokládané těsto ve tvaru čtverce.
8. Takto vytvarované a naplněné těsto zakryjeme utěrkou a necháme dokynout.
9. Dále těsto poprášíme moukou a opět rozválíme a znovu stejným způsobem přeložíme na třetiny ze všech stran.
10. Takto necháme vykynout a celý postup zopakujeme ještě jednou.
11. Naposled těsto rozválíme a skleničkami vykrájíme kolečka, která rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
12. Pagáčky potřeme vyšlehaným žloutkem a posypeme čímkoliv máme rádi, například kmínem.
13. Plech vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme cca 30 minut.
14. Případně můžeme posypat 5 minut před dopečením nastrouhaným sýrem.
Historie pagáčků
Pagáčky mají kořeny ve venkovské kuchyni, kde byly v minulosti oblíbeným jídlem hlavně mezi chudšími vrstvami obyvatel. Protože brambory byly v těchto oblastech levné a dostupné, často se používaly jako základ pro různé druhy pokrmů, včetně pagáčků. Kromě brambor byly pagáčky často připravovány také ze škvarků, což bylo dalším levným a vydatným zdrojem energie.