Bramborové šišky se smaženou strouhankou a cukrem jsou jedním z těch pokrmů, které okamžitě evokují vzpomínky na dětství a kuchyni našich babiček. Jsou jednoduché na přípravu, ale jejich chuť je nezaměnitelná. Tyto měkké, sladké šišky jsou perfektní jako dezert nebo sladký hlavní chod, který si zamiluje celá rodina.
Tento recept začíná vařením brambor ve slupce, které následně necháte vychladnout a nastrouháte. Brambory smícháte s moukou, vejcem a solí, a vytvoříte kompaktní těsto. Z těsta vytvarujete šišky, které vaříte v mírně vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Mezitím připravíte smaženou strouhanku s cukrem tak, že strouhanku opečete na másle do zlatova a smícháte s krystalovým cukrem. Hotové šišky podáváte obalené ve smažené strouhance s cukrem a pokapané máslem.
Recept na bramborové šišky se smaženou strouhankou a cukrem
Potřebné vybavení
- Struhadlo
Suroviny
Bramborové těsto na šišky:
- 450 gramů brambor
- 2 hrnky mouky
- 1 vejce
- ¼ lžičky soli
Smažená strouhanka:
- 1 ¼ hrnku strouhanky
- ½ šálku krystalového cukru
- 2 polévkové lžíce másla
Ostatní:
- 1 lžička soli
- 3 lžičky másla
Postup
- Uvařte brambory ve slupce, dokud nejsou měkké, což trvá asi 20 minut. Sceďte vodu a nechte brambory úplně vychladnout.
- Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte na struhadle.
- Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, mouku a sůl.
Příprava těsta na bramborové šišky
- Směs zpracujte vidličkou v míse a poté ji přendejte na pomoučněnou pracovní plochu. Hněťte těsto, dokud se přestane lepit.
- Těsto rozdělte na tři až čtyři části a z každé vytvořte váleček.
- Válečky nakrájejte na stejně velké kousky a rukama je vytvarujte do tvarů šišek, přibližně velikosti ukazováčku.
Tvarování šišek se strouhankou
- Připravte si široký hrnec s osolenou vodou a přiveďte ji k varu.
- Šišky opatrně vložte do vroucí vody.
- Jakmile šišky vyplavou na povrch, vařte je další dvě minuty.
- Vyjměte je a přeneste do mělké misky.
Vaření šišek ve vodě
- Na pánvi na středním plameni rozpusťte nesolené máslo.
- Přidejte strouhanku a neustále míchejte, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Sundejte pánev z ohně, přidejte cukr a dobře promíchejte.
- Uvařené šišky obalte ve smažené strouhance s cukrem.
- Podávejte pokapané rozpuštěným máslem.