Toto jídlo si moc dobře pamatuji a jak je jednoduché a prosté, tak je výborné. Dělávala jej ještě moje babička buď na slano s omastkem a cibulkou, anebo na sladko s mákem a máslem. Byla to velikánská dobrota. Bramborové škubánky mají prostě duši venkova a jsou čisté a hřejivé, jako právě dětství u babičky. Jídlo, které vzniklo z prostoty, ale má chuť domova, kterou nic nenahradí.
Kombinace jemného bramborového máslového těsta a svěží kyselosti jogurtu mu dává krásný kontrast. Škubánky patří mezi nejstarší česká jídla z brambor. Pochází z časů, kdy kuchyně byla jednoduchá a všechno se zužitkovalo. Vařené brambory se smíchaly s moukou a odškubávaly se lžící – právě z toho pochází jejich název. Kdysi se většinou jedly s kysaným mlékem nebo jogurtem, dnes se to nahrazuje právě bílým jogurtem, přirozeně kyselým a lehkým doplňkem, který krásně vyváží hutné bramborové těsto.
Recept na bramborové škubánky s jogurtem
Ingredience potřebné k přípravě škubánků
- 800 g brambor (ideálně moučných typu C)
- 200 – 250 g hrubé mouky
- 1 lžička soli
- 50 g másla nebo ghí
- 300 g hustého bílého jogurtu (selský nebo řecký)
Postup přípravy škubánků z brambor
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
2. Po uvaření cca polovinu vody slijeme a necháme jí stranou.
3. Brambory přímo v hrnci rozšťoucháme, zasypeme moukou a zalijeme trochou horké vody z vaření, necháme asi 3 minuty pod pokličkou povařit.

4. Poté vařečkou mícháme a škubeme těsto, dokud se nespojí a neodlepuje od stěn hrnce. (Těsto má být táhlé a husté, nelepivé).
5. Ve zvláštní mističce si rozpustíme máslo, do kterého namáčíme dvě lžíce, za pomoci kterých tvoříme škubánky a pokládáme. na talíř.

6. Podáváme se studeným bílým jogurtem, může být i s trochu oslazený, kdo jak má rád.
Tip na výrobu škubánků
Poradím vám, jak si ulehčit práci s výrobou škubánků, jak je dělala moje babička, protože si na to moc dobře pamatuji, jako děti jsme u toho rády asistovaly. Těsto si nabírejte na lžíci namočenou do másla a otírejte jej po obvodu větší misky zevnitř. Těsto vám takhle rychle chladne a zasychá a proto můžete škubánky vždycky projít kolem misky příborovým nožem – shodit je do misky a dělat hned další. Je to rychlejší způsob, jako je vyrábět pomocí dvou lžic.
Bramborové šulánky s máslovou strouhankou: Oběd i dezert v jednom
Škubánky s mákem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková