Pokud jste někdy přemýšleli, jak zkombinovat dva oblíbené dezerty do jednoho neodolatelného kousku, tento recept je tou správnou odpovědí. Spojuje bohatou, čokoládovou chuť klasických brownies s krémovou, lehce nakyslou vrstvou cheesecaku. Výsledkem je dezert, který nabízí to nejlepší z obou světů – hutnou čokoládovou intenzitu i jemnou, svěží texturu krémového sýra.
Je to perfektní volba pro všechny milovníky čokolády, kteří zároveň touží po lehčím krémovém nádechu. Díky kontrastu chutí a textur je tento dezert nejen lahodný, ale i vizuálně atraktivní.
Recept na dezert kombinující brownies a cheesecake
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Na brownies:
- 60 g másla
- 120 g kvalitní hořké čokolády
- 70 g cukru
- 20 g hnědého cukru
- 30 g smetany ke šlehání
- 60 g mouky
- 8 g kakaa
- 2 vejce
- špetka soli
Na cheesecake:
- 250 g tvarohu
- 60 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 vejce
- 80 g smetany ke šlehání
- 1/2 lžíce citronové šťávy
Navíc:
- 1/2 lžíce kakaa
- 1 lžíce smetany ke šlehání
Postup přípravy brownies vrstvy
1. Máslo s čokoládou si spolu za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni a poté přisypeme cukr, hnědý cukr a špetku soli.
2. Dále přidáme smetanu ke šlehání a metličkou vypracujeme hladkou směs.
3. Zapracujeme rozšlehaná vejce a prosejeme mouku s kakaem. Opět zapracujeme.
4. Těsto nyní rovnoměrně rozetřeme do formy 20 x 20 cm vyložené pečícím papírem.
Příprava cheesecake vrstvy
1. V míse si stěrkou utřeme tvaroh nebo smetanový sýr a poté k němu přidáme cukr, vanilkový extrakt a znovu promícháme.
2. Nyní přidáme mouku a kukuřičný škrob a zapracujeme je do hmoty.
3. Dále postupně během míchání metličkou přidáme vejce a vypracujeme hladkou hmotu.
4. Nakonec přilejeme smetanu ke šlehání a citronovou šťávu a dobře promícháme.
5. Z tohoto těsta si stranou do malé misky přendáme asi 1/4 hrnku.
6. K této trošce těsta přisypeme 1/2 lžíce kakaa a dobře ho zapracujeme.
7. Dále přilejeme 1 lžíci smetany ke šlehání a promícháme.
Dokončení
1. Cheesecake světlé těsto nalejeme na tmavé v pečícím plechu a zarovnáme.
2. Připravené tmavé těsto v mističce vložíme do sáčku s ustřiženým rohem a na povrchu světlého v plechu vytvoříme tmavé pruhy.
3. Špejlí můžeme pruhy zapracovat různými tahy do světlého těsta.
4. Plech vložíme do předehřáté trouby na 190°C, ale při vložení do trouby hned teplotu stáhneme na 170°C a pečeme 15 minut.
5. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 150°C a pečeme dalších 25 minut.
6. Po upečení necháme zchladnout a dáme na 3 hodiny do lednice.
Náš oblíbený dezert
Výsledek vypadá elegantně, jako byste strávili hodiny přípravou, přestože to trvá jen pár desítek minut. Tento dezert si oblíbí nejen děti, ale i dospělí, kteří ocení vyváženost sladkosti a jemné nakyslosti. Brownies a cheesecake v jednom je dezert, který nezklame na žádné příležitosti a pokaždé zanechá v hostech chuť na další kousek.