Tato čokoládovo – kakaová buchta z plechu nebo jako koláč z formy, kombinuje vláčné kakaové těsto s jemnou tvarohovo – kefírovou náplní ve formě suflé. Vznikne tak lahodný moučník, který okouzlí každého milovníka čokolády. Již podle názvu připomíná prošívanou peřinu a nebo deku. Tento zákusek určitě znáte pod názvy „prošívaná deka“, „prošívaná peřina“ nebo „koláč mřížkovník“. Připravuje se velmi snadno a rychle, takže je skvělou volbou pro chvíle, kdy máte málo času, ale chcete někoho potěšit.
Začínáme přípravou náplně, kdy smícháme tvaroh, vejce, cukr, škrob a vanilku do hladké směsi. Dále připravíme těsto na prošívanou deku: vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli, přidáme olej a kefír. Dále přimícháme mouku, sodu, kakao. Do připravené formy nalijeme těsto a na něj vytvoříme mřížku z tvarohové náplně. Buchtu pečeme při 180°C zhruba třičtvrtě hodiny a kontrolujeme, dokud není hezky upečená. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Tipy na rozšíření receptu na buchtu prošívaná deka:
- Můžete přidat čerstvé ovoce jako maliny nebo borůvky, které dodají dortu svěžest. Ideálně čerstvé, které neobsahuje příliš tekutiny, aby nebyla buchta rozmáčená.
- Pro bezlepkovou verzi můžete použít bezlepkovou mouku.
- Pro zdravější alternativu použijte med nebo jiná přírodní sladidla místo cukru.
![Prošívaná deka nebo-li mřížkovník](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/10/2-113-500x375.jpg)
Recept na mřížkovník – kakaovou prošívanou deku s tvarohovým suflé
Potřebné vybavení
- Šlehač
- Plech nebo forma na pečení
- Hluboká mísa
Suroviny
Na tvarohovou náplň:
- 360 g Tvaroh (5-9%)
- 1 Vejce
- 5 lžic Cukr
- 2 lžíce Kukuřičný/bramborový škrob
- 1 sáček Vanilin
Na těsto:
- 2 Vejce
- 120 g Cukr
- Sůl
- 110 g Olej
- 130 g Kefír
- 3 lžíce Kakao
- 120 120 Mouka
- ½ lžičky Soda
Postup
- V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr, škrob a vanilin. Směs vložíme do cukrářského sáčku.
- Vejce šleháme s cukrem a solí, přidáme olej a kefír.
- Mouku smícháme s kakaem a sodou, prosejeme do těsta.
- Do vymazané formy nalijeme čokoládové těsto a navrch vytvoříme tvarohovou mřížku.
Foto: Ilona Mikulecká, Koláč s originálním zdobením
- Pečeme při 180°C 45 minut.
![Obrázek receptu na buchtu Prošívanou deku.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/09/Buchta-prosivana-deka.jpg)
Buchta Prošívaná deka
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI