V receptu na čajové sušenky s pudinkovým krémem a marmeládou se spojují všechny prvky, které mám ve sladkostech ráda – výborné sušenkové těsto, bohatý krém a lehce kyselá marmeláda. Pudinkový krém sušenky zvláční a marmeláda dodá příjemnou ovocnou kyselost – všechny chutě se k sobě hodí a je to příjemně vyvážený mini dezertík. Čajové sušenky patří mezi nejoblíbenější druhy sladkého pečiva a nemusí být jen k čaji, jak název napovídá. Tyto jsou o to lepší, že pudinkový krém obsahuje i máslo a rum.

Čajové sušenky započaly svou historii v Anglii, kde byly již v 17. století podávány při odpoledním čaji. Tradiční spojení “čaj o páté” jsme nejspíše už někde slyšeli všichni. Právě drobné pečivo jako sušenky nebo koláčky bylo ideální přílohou k horkému nápoji. Postupně si tento zvyk našel cestu do dalších zemí, ačkoliv sušenky samy o sobě získaly různé podoby a složení. V České republice známe spíše různé máslové sušenky často plněné krémy nebo marmeládou.

Recept na čajové sušenky s pudinkovým krémem a marmeládou

Ingredience pro přípravu

Těsto na čajové sušenky:

  • 400 g hladké mouky
  • 160 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • marmeláda na náplň

Pudinkový krém:

  • 1/2 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • cukr podle chuti
  • 120 g másla
  • rum podle chuti
  • Čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

Čajové sušenky s pudinkovým krémem a marmeládou.
Foto: Romana Rubášová, Čajové sušenky s pudinkovým krémem a marmeládou.

1. Mouku prosejeme na vál a přidáme ostatní suroviny určené na těsto.

2. Vypracujeme těsto, což chce to trochu trpělivosti než se vše spojí.

3. Uděláme z těsta kouli, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme alespoň na hodinu do lednice. 

4. Poté těsto na mírně pomoučeném vále rozválíme na plát silný asi 2-3 mm.

5. Vykrojíme požadované tvary a vyskládáme na plech s pečícím papírem. 

Obrázek receptu na Snadné jablečné sušenky k čaji

Měkké jablečné sušenky nejen k čaji – s jablkovo skořicovou náplní

6. Vložíme plech do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 8 minut.

7. Z Mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme trochu ho vychladnout.

8. Do vlažného pudinku zašleháme máslo nakrájené na kostky a rum.

9. Vychladlé sušenky potřeme marmeládou a naneseme krém.

10. Sušenky zakryjeme další sušenkou (spojíme k sobě marmeládou a krémem) a ozdobíme čokoládou.

11. Necháme do druhého dne uležet. 

Dietnější varianta

I když čajové sušenky nejsou primárně dietní záležitostí, můžete jejich výživovou hodnotu vylepšit. Zkuste použít celozrnnou mouku pro více vlákniny, méně cukru nebo lehčí verzi krému připravenou z nízkotučného mléka. Marmeládu může v případě potřeby nahradit neslazené ovocné pyré.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest