V receptu na čajové sušenky s pudinkovým krémem a marmeládou se spojují všechny prvky, které mám ve sladkostech ráda – výborné sušenkové těsto, bohatý krém a lehce kyselá marmeláda. Pudinkový krém sušenky zvláční a marmeláda dodá příjemnou ovocnou kyselost – všechny chutě se k sobě hodí a je to příjemně vyvážený mini dezertík. Čajové sušenky patří mezi nejoblíbenější druhy sladkého pečiva a nemusí být jen k čaji, jak název napovídá. Tyto jsou o to lepší, že pudinkový krém obsahuje i máslo a rum.
Čajové sušenky započaly svou historii v Anglii, kde byly již v 17. století podávány při odpoledním čaji. Tradiční spojení “čaj o páté” jsme nejspíše už někde slyšeli všichni. Právě drobné pečivo jako sušenky nebo koláčky bylo ideální přílohou k horkému nápoji. Postupně si tento zvyk našel cestu do dalších zemí, ačkoliv sušenky samy o sobě získaly různé podoby a složení. V České republice známe spíše různé máslové sušenky často plněné krémy nebo marmeládou.
Recept na čajové sušenky s pudinkovým krémem a marmeládou
Ingredience pro přípravu
Těsto na čajové sušenky:
- 400 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g studeného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- marmeláda na náplň
Pudinkový krém:
- 1/2 l mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- cukr podle chuti
- 120 g másla
- rum podle chuti
- Čokoláda na ozdobu
Postup přípravy
1. Mouku prosejeme na vál a přidáme ostatní suroviny určené na těsto.
2. Vypracujeme těsto, což chce to trochu trpělivosti než se vše spojí.
3. Uděláme z těsta kouli, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme alespoň na hodinu do lednice.
4. Poté těsto na mírně pomoučeném vále rozválíme na plát silný asi 2-3 mm.
5. Vykrojíme požadované tvary a vyskládáme na plech s pečícím papírem.
Měkké jablečné sušenky nejen k čaji – s jablkovo skořicovou náplní
6. Vložíme plech do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 8 minut.
7. Z Mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme trochu ho vychladnout.
8. Do vlažného pudinku zašleháme máslo nakrájené na kostky a rum.
9. Vychladlé sušenky potřeme marmeládou a naneseme krém.
10. Sušenky zakryjeme další sušenkou (spojíme k sobě marmeládou a krémem) a ozdobíme čokoládou.
11. Necháme do druhého dne uležet.
Dietnější varianta
I když čajové sušenky nejsou primárně dietní záležitostí, můžete jejich výživovou hodnotu vylepšit. Zkuste použít celozrnnou mouku pro více vlákniny, méně cukru nebo lehčí verzi krému připravenou z nízkotučného mléka. Marmeládu může v případě potřeby nahradit neslazené ovocné pyré.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI