Dort pojmenovaný jako čarodějnický jsem připravovala na tradiční den pálení čarodějnic na konci dubna. Hlavním prvkem je především konečné zdobení marcipánem, které neváhejte a přizpůsobte si ho dle sebe. Čarodějnický efekt jsem tentokrát vytvořila vytvarováním čarodějnických klobouků, ale už teď vím, že ho upeču i k narozeninám syna, akorát ho jinak ozdobím. Dort je krásně variabilní a nebojte se s ním pracovat k jakékoliv příležitosti.
Hlavní je totiž jeho fantastická chuť, kterou tvoří dva korpusy. První korpus je světlý a druhý je kakaový. Oba korpusy doplňuje lahodný pudinkový krém, volitelně cukrový sirup a také čokoládová poleva. Pojďme se vrhnout do míchání lektvarů a kouzelných chutí tohoto dortu.
Recept na dvoubarevný čarodějnický dort s krémem a čokoládovou polevou
Ingredience pro přípravu světlého korpusu
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 90 g cukru
- 100 g mouky
- špetka prášku do pečiva
Ingredience pro přípravu tmavého korpusu
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 90 g cukru
- 100 g mouku
- špetka prášku do pečiva
- 10 g kakaa
Ingredience pro přípravu náplně
- 750 ml mléka
- 1,5 vanilkového pudinku
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 350 g másla
- marmeláda dle chuti (volitelné)
Ingredience pro přípravu cukrového sirupu
- 100 g cukru
- 100 ml vody nebo ovocné šťávy
- likér dle chuti
Ingredience pro přípravu čokoládové polevy
- 200 g čokolády
- 100 g másla
Ingredience pro přípravu potahu
- 300 g marcipánu
- 100 g moučkového cukru
Postup přípravy korpusů
1. V obou případech připravíme korpusy zcela stejným způsobem, akorát do druhého přidáme navíc kakao.
2. Oddělíme vejce a bílky vyšleháme do tuhého sněhu s cukrem.
3. Do sněhu zapracujeme opatrně do žloutky a poté také mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.
4. Oba korpusy upečeme v kulaté formě a v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme každý zvlášť 12 – 15 minut.
Postup přípravy náplně
1. Z mléka, pudinkového prášku, cukru a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout.
2. V jiné míse prošleháme máslo a k němu poté postupně po lžících zašleháme pudink.
Dokončení postupu
1. Na cukrový sirup svaříme v rendlíku cukr s vodou nebo ovocnou šťávou a dáme stranou.
2. Do cukrového sirupu můžeme přidat dle chuti trochu likéru.
3. Marcipán uhněteme s moučkovým cukrem a vyválíme v tak velký plát, aby později obalil celý dort.
4. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem a odstavíme.
5. Nyní každý vychladlý korpus podélně rozpůlíme, potřeme cukrovým sirupem a naneseme krém.
6. Korpusy na sebe začneme vrstvit na střídačku, aby byl řez následně barevný.
7. Nyní střed dortu vyřízneme, aby nám zůstaly asi 8 cm široké okraje. Nevyřízneme celý střed, ale do kuželovitého tvaru, takže skrz dort bude pouze malý otvor.
8. Korpusy v tomto otvoru potřeme trochou krému a vrátíme vyříznutou část zpět.
9. Dort nyní potřeme ze všech stran zbytkem krému, potáhneme marcipánem a polejeme čokoládovou polevou.
10. Dozdobíme marcipánovými doplňky.
Tip na závěr
Pokud nejste milovníky marcipánu, potáhněte dort domácí šlehačkou s vanilkou a poté polejte polevou.
