Dort pojmenovaný jako čarodějnický jsem připravovala na tradiční den pálení čarodějnic na konci dubna. Hlavním prvkem je především konečné zdobení marcipánem, které neváhejte a přizpůsobte si ho dle sebe. Čarodějnický efekt jsem tentokrát vytvořila vytvarováním čarodějnických klobouků, ale už teď vím, že ho upeču i k narozeninám syna, akorát ho jinak ozdobím. Dort je krásně variabilní a nebojte se s ním pracovat k jakékoliv příležitosti.

Hlavní je totiž jeho fantastická chuť, kterou tvoří dva korpusy. První korpus je světlý a druhý je kakaový. Oba korpusy doplňuje lahodný pudinkový krém, volitelně cukrový sirup a také čokoládová poleva. Pojďme se vrhnout do míchání lektvarů a kouzelných chutí tohoto dortu.

Recept na dvoubarevný čarodějnický dort s krémem a čokoládovou polevou

Ingredience pro přípravu světlého korpusu

  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 90 g cukru
  • 100 g mouky
  • špetka prášku do pečiva

Ingredience pro přípravu tmavého korpusu

  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 90 g cukru
  • 100 g mouku
  • špetka prášku do pečiva
  • 10 g kakaa

Ingredience pro přípravu náplně

  • 750 ml mléka
  • 1,5 vanilkového pudinku
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 350 g másla
  • marmeláda dle chuti (volitelné)

Ingredience pro přípravu cukrového sirupu

  • 100 g cukru
  • 100 ml vody nebo ovocné šťávy
  • likér dle chuti

Ingredience pro přípravu čokoládové polevy

  • 200 g čokolády
  • 100 g másla

Ingredience pro přípravu potahu

  • 300 g marcipánu
  • 100 g moučkového cukru

Postup přípravy korpusů

1. V obou případech připravíme korpusy zcela stejným způsobem, akorát do druhého přidáme navíc kakao.

2. Oddělíme vejce a bílky vyšleháme do tuhého sněhu s cukrem.

3. Do sněhu zapracujeme opatrně do žloutky a poté také mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.

4. Oba korpusy upečeme v kulaté formě a v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme každý zvlášť 12 – 15 minut.

Postup přípravy náplně

1. Z mléka, pudinkového prášku, cukru a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout.

2. V jiné míse prošleháme máslo a k němu poté postupně po lžících zašleháme pudink.

Dokončení postupu

1. Na cukrový sirup svaříme v rendlíku cukr s vodou nebo ovocnou šťávou a dáme stranou.

2. Do cukrového sirupu můžeme přidat dle chuti trochu likéru.

3. Marcipán uhněteme s moučkovým cukrem a vyválíme v tak velký plát, aby později obalil celý dort.

4. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem a odstavíme.

5. Nyní každý vychladlý korpus podélně rozpůlíme, potřeme cukrovým sirupem a naneseme krém.

Korpusy podélně rozpůlíme.
Zdroj: Aus Elisabeth ́s VEMMINA-Backstube, Korpusy podélně rozpůlíme.

6. Korpusy na sebe začneme vrstvit na střídačku, aby byl řez následně barevný.

7. Nyní střed dortu vyřízneme, aby nám zůstaly asi 8 cm široké okraje. Nevyřízneme celý střed, ale do kuželovitého tvaru, takže skrz dort bude pouze malý otvor.

Střed vyřízneme do kuželu a potřeme krémem.
Zdroj: Aus Elisabeth ́s VEMMINA-Backstube, Střed vyřízneme do kuželu a potřeme krémem.

8. Korpusy v tomto otvoru potřeme trochou krému a vrátíme vyříznutou část zpět.

9. Dort nyní potřeme ze všech stran zbytkem krému, potáhneme marcipánem a polejeme čokoládovou polevou.

Potáhneme marcipánem.
Zdroj: Aus Elisabeth ́s VEMMINA-Backstube, Potáhneme marcipánem.

10. Dozdobíme marcipánovými doplňky.

Čarodějnický dort.
Zdroj: Aus Elisabeth ́s VEMMINA-Backstube, Čarodějnický dort.

Tip na závěr

Pokud nejste milovníky marcipánu, potáhněte dort domácí šlehačkou s vanilkou a poté polejte polevou.

Obrázek receptu na Višňovo-čokoládový dort s marcipánovou vrstvou

Višňovo-čokoládový slavnostní dort s marcipánovou vrstvou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest